Meseria care nu intra in vacanta

Facultatea mea Niciun comentariu la Meseria care nu intra in vacanta 44

Ce fac studentii de la Facultatea de Horticultura? Carte. Invata ca oricare alti studenti, merg la cursuri, laboratoare, iar vara pun in practica cunostintele acumulate. Deseori Horticultura a fost numita o “mecanica fina a agriculturii”, deci o activitate complexa. In aceasta facultate tinerii se pregatesc pentru meserii atractive, cum ar fi cea de pomicultor, silvicultor, viticultor, floricultor, vinificator sau arhitect al peisajului.

Prof. univ. dr. Gica Gradinariu a optat pentru Horticultura din placere si a trecut prin toate filierele ca sa ajunga specialist. Treptat, a ocupat diferite functii, de la sef de ferma “cum era pe-atunci” la inginer sef, ajungind in 2004 decan al Facultatii de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” din Iasi. Angajatii din acest domeniu lucreaza tot timpul anului. Activitatea acestora incepe la 1 ianuarie si se termina pe 31 decembrie indiferent de domeniu: floricol, tehnologic, pomicol.

Practica este cuprinsa in procesul didactic sub forma tehnologica si specializata. Studentii fac cel putin patru saptamini pe an de activitate practica pentru a-si forma deprinderile în munca de echipa si pentru a-si organiza munca, lucru util in viitoarele meserii. “E vorba de taieri in pomicultura, de plantarea pomilor, a vitei de vie, a florilor, a ingrijirii culturilor, producerea vinurilor, efectuarea proiectelor la peisagistica”, spune decanul facultatii.

<
“Agronomiada” a prins radacini

Obiectele de specialitate sint mai atractive, dar nu trebuie neglijate celelalte de baza, cum ar fi matematica sau biochimia. “Nu poti sa intelegi foarte bine daca nu studiezi disciplinele fundamentale. Matematica ajuta la intelerea celorlalte, structureaza o logica in gindire. iar notiunile de pomicultura, floricultura nu pot fi intelese fara biochimie. Perceptia studentilor este diferita, dar importanta este aceeasi”, subliniaza prof. univ. dr. Gica Gradinariu.

De cind este decan, din 2004, a introdus in facultate “Seara Horticulturala”. “Modelul a fost copiat de Facultatea de Silvicultura din Suceava. Li s-a parut o idee buna.”

“Agronomiada” este un concurs adresat tuturor universitatilor agronomice din tara. Prof. univ. dr. Gica Gradinariu este increzator in studentii sai si nici nu se gindeste ca nu vor cistiga si anul acesta. “Sint sigur ca vom aduce cele mai mari premii cum le-am adus si pina acum.” “Agronomiada 2008” se va desfasura la Timisoara, iar proiectele cu care se va prezenta Facultatea de Horticultura sint de pomicultura si floricultura. Increderea decanului nu este un exces de optimism. Se bazeaza mai degraba pe relatia dintre profesor si student, care este una de colaborare. Cadrele didactice nu sint puse la catedra doar pentru a vorbi doua ore tinerilor despre plantarea pomilor sau a florilor, ci si pentru a le insufla placerea de a lucra culturile.

Claudia TIBA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top