Controverse premiate la Oscar

Cap în cap Niciun comentariu la Controverse premiate la Oscar 5
Controverse premiate la Oscar

Cea de-a 90 ediție a Galei Pre­mi­ilor OSCAR 2018 a avut loc săp­tă­mîna tre­cută, pe 4 martie, în noap­tea de du­minică spre luni, în Los An­ge­les. E­venimentul a adus lung­me­­trajului „The Shape of Water” în regia lui Gu­illermo del Toro, pa­tru premii din partea Academiei A­me­ricane de Film, fiind re­com­pen­sa­tă la catego­riile „cel mai bun regizor”, „cel mai bun film”, „cel mai bun actor”, cît și „cea mai bună coloană” so­noră, rea­lizată de Alexandre De­s­plat. Pe pri­mele locuri cu trei trofee, respectiv do­uă, s-au aflat și fil­me­le „Dun­kirk” și „Three Bill­boar­ds outside Eb­bing, Missouri”. Tot do­uă premii au pri­mit și „Blade Ru­nner 2049”, în re­gia lui Denis Vi­lle­neu­ve, „Coco”, a­ni­ma­ția lui Lee Un­krich, cît și filmul lui Joe Wright, „Darkest Hour”.

Filmele premiate nu au scăpat în­să de criticile privitorilor, astfel că Dave Karger, corespondent special al site-ului IMDb.com , spunea că „fi­­e­care concurent cu stat de fa­vo­rit p­a­re să aibă lipită de el o con­tro­ver­să”. Astfel că, deși „Three Bill­boar­ds out­side Ebbing, Missouri” este con­siderat de mulți una dintre cele mai bune pelicule ale anului, alții sus­țin că unul dintre personajele filmului, polițistul, duce la extrem ideea de ra­rism și că deși în final poziția a­ces­tuia se schimbă, ideea este mult prea adînc exploatată. „Three Billboard out­side Ebbing, Missouri” a fost și fil­mul ce mai clasat de către casele de pariuri la categoria, „cel mai bun film”, după cum evidenția Digi 24. La categoriile „cel mai bun regizor”, „cel mai bun actor în rol principal” și „cea mai bună actriță în rol princi­pal”, în topul favoriților caselor de pa­riuri Superbet, Fortuna, Bet­A­re­na și Winner au fost, tot conform Di­gi 24, Guillermo del Toro, Gary Old­man și Frances McDormand.

„Call me by your name”, filmul care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu și care surprinde po­vestea de
dragoste dintre doi gay, nu a fost lipsit de criticile fa­ni­lor, care s-au arătat contrariați de fap­tul că rolurile celor doi au fost jucate de doi actori heterosexuali. Cea mai mare vîlvă a făcut-o încă di­nainte de acordarea premiilor, chiar filmul „The Shape of Water”, care a fost implicat într-un proces pentru în­călcarea drepturilor de autor, a­cu­zatorii susținînd faptul că intriga fil­mului este o copie a unei piese de te­a­­tru din 1969, scrisă de drama­tur­­gul american Paul Zindel, fără să-i fie a­cor­dat vreun credit.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top