Hoți în legea Genovei

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Hoți în legea Genovei 11

„Bandele de stradă”, carte ca­re îl are ca autor pe sociologul-crimino­log Luca Vincenti, a fost lansată vineri, 23 martie 2018, în corpul D al Universității „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC). Lucrarea este un docu­­ment – monografie de criminologie la care autorul a lucrat timp de șapte ani, prin intermediul său fiind analizate aceste grupuri din Geno­va. Titlul este cel care provoacă ci­titorul la lectură și fără a fi o meta­foră, vorbește despre fenomenul ban­delor de cartier.

Scriitorul, ală­turi de cei care au luat cuvîntul în timpul lan­să­rii, conf. univ. dr. Adrian Netedu, conf. univ. dr. Mi­haela Rădoi, ambii profesori de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Po­li­tice de la UAIC, precum și jurnalista Claudia Untaru, au vor­bit des­pre metoda de cercetare, sub­liniind totodată și curajul de a abor­da un astfel de subiect. Mai ales aceș­tia au apreciat faptul că au­to­rul a ales să se integreze în aceste ban­de pen­tru a le afla toate tainele.

Moderatorul evenimentului, conf. univ. dr. Romeo Asiminei, profesor în cadrul aceleiași facul­tăți, a atras atenția asupra impac­tu­lui și influenței pe care aceste ban­de le exercită asupra tuturor zo­ne­lor societății. Vorbitorii au reușit să contureze pentru public o imagi­ne foarte clară a ceea ce ne pre­zin­tă autorul, atingînd subiecte ca ti­pologiile bandelor, regulile acestora, construirea lor socială, princi­piile după care se ghidează, mo­dul în care se îmbracă și acțio­nea­ză. De asemenea, s-a punctat și faptul că „Bandele de stradă” ar trebui chiar să fie obiect de studiu pentru prevenirea răspîndirii acestor gru­puri și pentru a ajuta la înțele­ge­rea și abordarea lor. Cartea a fost cenzurată timp de 15 ani în Italia, concluzia că bandele de stradă chiar există stîrnind controverse.

Cei prezenți la eveniment au avut ocazia de a viziona un filmu­leț cu persoanele interogate de Lu­ca Vincenti, alături de expli­ca­țiile autorului în legătură cu fenome­nul prezentat. Plimbîndu-se printre spec­tatori, autorul a răspuns cu­rio­zităților publicului în sesiunea de întrebări, oferind detalii din cerce­tarea sa, povestind cum a fost bo­te­zat în cadrul acestor bande de stra­dă și ce experiențe a întîmpinat de-a lungul celor șapte ani de inves­tigații. „Cînd am încercat să mă apropii bande, am riscat. Vreau să zic că am greșit mult în situația respectivă pentru că frustrat de rezultatul pe care nu reușeam să-l strîng, am avut o reacție prea di­rectă şi am fost tăiat cu un cuțit, fiind rănit la braț și la pulpă. Eu filmam, îi înțeleg, din punctul lor de vedere, eram agresiv”, a po­ves­tit Luca Vincenti.

Autorul s-a declarat bucuros că a avut oportunitatea de a-și lan­sa cartea la Iași, după ce a sus­ți­nut același eveniment la Bucu­reș­ti, Craiova, Timișoara și Arad.

de Ioana URSACHE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top