Cazul Skripal, unitatea Occidentului și cozile de topor ale Moscovei
Cap în cap 3 aprilie 2018 Niciun comentariu la Cazul Skripal, unitatea Occidentului și cozile de topor ale Moscovei 9Puțină lume credea că Occidentul va fi capabil de o demonstrație de solidaritate împotriva unei agresiuni rusești, dar iată că ea s-a materializat, deschizînd o perioadă dificilă în relațiile dintre Moscova și Occident. Nu este însă vorba, potrivit analiștilor, de un nou Război Rece, fie și pentru faptul că Rusia nu se află în competiție ideologică cu statele occidentale, ci într-o luptă pentru putere, prin care urmărește consolidarea dominației asupra fostului spațiu sovietic. În viziunea lui Putin, aceasta presupune și destabilizarea Occidentului în scopul descurajării intervenției acestuia în sfera sa de influență. Pe scurt: ca să se simtă în siguranță, Moscova vrea un Occident slab și dezbinat, iar atacul asupra fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei sale poate fi astfel interpretat ca o demonstrație de forță, prin care Kremlinul a dorit să demonstreze că își pedepsește adversarii oriunde s-ar afla, iar Occidentul nu este capabil să-i apere. A obținut în schimb mobilizarea fără precedent a Occidentului, iritat deja de interferența Rusiei, manifestată prin atacuri cibernetice, hacking, sprijin deschis acordat partidelor extremiste, cu agendă anti-UE, și acțiuni menite să influențeze rezultatul alegerilor în principalele țări vestice. Forțați de agresivitatea Rusiei, care a culminat cu utilizare unui agent neurotoxic pe teritoriul unui stat NATO, liderii occidentali se văd nevoiți să elaboreze o strategie defensivă, care presupune, cum observa analistul BBC Jonathan Marcus, definirea prealabilă a „problemei rusești”.
Odată cu solidaritatea Occidentului în fața agresiunii Kremlinului au ieșit însă în evidență și vocile discordante ale „cozilor de topor”, fie că vorbim despre unele state membre ale UE, sau de personalități politice de stînga din state ca Germania și chiar Marea Britanie. Că Bulgaria, considerată de mulți mai apropiată de Kremlin decît de Bruxelles, a refuzat să expulzeze diplomați ruși surprinde mai puțin, din perspectivă istorică, decît atitudinea Austriei, care condamnă atacul, dar invocă statutul său de neutralitate și rolul de „făuritor de punți” între Est și Vest pentru a-și justifica refuzul de a expulza diplomați ruși. Vorbim totuși în aceste cazuri de state cu importanță strategică secundară.
Mult mai semnificative sînt însă criticile din partea unor social-democrați din Germania și din Marea Britanie. Astfel, liderul Laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, a contestat rolul Kremlinului în atacul de la Salisbury, stîrnind reacții critice violente în interiorul propriului partid, dar și din partea opiniei publice. De altfel, liderul Laburist este criticat zilele acestea și pentru pozițiile sale antisemite și pentru prietenia arătată unor organizații ca Hamas și Hezbollah. Totodată, în Germania, reprezentanți de frunte ai Partidului Social Democrat (SPD), membru al coaliției de guvernare, au criticat vehement decizia guvernului de a expulza patru diplomați ruși.
Îi vom numi doar pe cei mai cunoscuți dintre ei: fostul lider SPD, totodată fost ministru de Externe, Sigmar Gabriel, care a militat și pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexare Crimeei; fostul comisar european Gὔnther Verheugen, și fostul cancelar Gerhard Schroeder, prieten personal al lui Putin și membru în consiliile de administrație ale unor importante companii energetice rusești cu capital de stat – adică practic remunerat regește de Guvernul Rusiei. Că acestora li se adaugă Die Linke, succesorul defunctului partid comunist din RDG nu ne mirăm. De mirare este doar, în acest context, poziția fermă a actualului ministru de Externe al Germaniei, Heiko Maas, care, deși provine tot din SPD, a condamnat imediat Kremlinul și a susținut măsurile punitive la adresa acestuia.
Mîna Moscovei este, după cum se vede, destul de lungă și moralitatea unor politicieni de stînga mai mult decît precară. Și totuși, de această dată vocile pro-Kremlin nu au avut impactul scontat. Ne întrebăm însă cum vor reacțional „cozile de topor” dacă guvernele occidentale vor ataca direct interesele economice ale anturajului lui Putin. Vor deveni ele mai agresive, pentru a-și apăra amicii și finanțatorii de la Moscova? În tot cazul, guvernul britanic a început deja să le investigheze afacerile oligarhilor ruși stabiliți la Londra.
Va urma deci o perioadă tensionată în relațiile Occidentului cu Rusia, dar nu trebuie să ne temem de ea, ci să o salutăm, pentru că ea oferă singura șansă de a stăvili amenințarea rusească la adresa democrației occidentale. Moscova, după cum știm, nu crede decît în forță.
de Rodica CULCER, jurnalist
Adaugă un comentariu