Domnul și adevărul

Pastila de după Niciun comentariu la Domnul și adevărul 27

Acum cîteva luni, într-un mo­ment de profundă sinceritate, profesorul de istorie al unui amic le-a cerut iertare foștilor săi elevi pentru că le-a spus neadevăruri des­pre un Om nobil. „Dumnezeu să-l ier­te!”, și-ar fi încheiat profesorul scur­tul discurs. Pe acel Om nobil Dum­nezeu sigur îl va ierta. Probabil că și acest domn profesor va fi iertat de către Cel Atotputernic. Însă foștii elevi nu vor uita – nu neapărat că nu vor ierta – momentul în care dom­nul de la catedră a recunoscut că orele lui au fost doar niște iluzii.

Din relatările amicului meu, unul dintre foștii elevi s-a ridicat de la masa la care stătea alături de profesor și de foștii colegi și l-a întrebat pe domnul de la catedră: „În toți acești ani ați lucrat, practic, sub acoperire, nu-i așa?”. Pro­ful a fost copleșit de această reac­ție și a început să plîngă, pentru că și-a dat seama că munca lui de atîția ani s-a evaporat la prima minciu­nă spusă de la catedră. Avea re­muș­cări și mustrări de conștiință.

Domnul profesor nu și-a min­țit elevii la fiecare oră de istorie. Sînt sigur că le-a spus despre victoriile lui Ștefan Cel Mare asupra Imperiului Otoman, despre Bă­tălia de la Waterloo, despre Revoluția bolșevică și despre căderea regi­mu­­lui comunist în Europa. Păcat că nu a explicat de ce un Om nobil a fost nevoit să-și părăsească țara și nu a fost lăsat să revină acasă atîția ani. Nu numai că nu a explicat, a și min­țit, spunînd că acel Om a făcut rău țării. Chiar și un singur neadevăr despre istoria României sau a lu­mii dacă le-a spus discipolilor săi, este greu ca acest domn să mai poa­tă fi numit profesor.

După destăinuirea pe care mi-a făcut-o cunoștința mea, mi-am imaginat ce și-ar putea spune O­mul nobil și profesorul acoperit a­tunci cînd s-ar întîlni, să zicem, în Rai. „Ce cauți aici, domnule?”, în­trea­bă primul. „Sir, ai milă, i-am min­țit pe conaționalii tăi doar pentru că așa se cerea. N-am fost decît un simplu prof… sub acoperire.”

de Nicu IOSUB

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top