„Lectura îți salvează viața”
1001 de chipuri 25 aprilie 2018 Niciun comentariu la „Lectura îți salvează viața” 142Cu geanta atîrnîndu-i de umăr și chipul radiind, Alexandru Crețu tocmai iese de la o oră de religie, căci predă pentru o clasă de-a IX-a și două de-a XII-a la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iași. Pe lîngă meseria de profesor pe care o practică din septembrie, este student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, în anul al doilea de master, la „Teoria și Practica Formării Religioase”. În luna ianuarie a fost desemnat cel mai activ cititor al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, deși nu își mai amintește cîte cărți a împrumutat, dat fiind faptul că citește destul de mult. Mărturisește că pînă la facultate nu prea i-au fost dragi cărțile, însă odată cu această nouă etapă a vieții sale, a înflorit și gustul pentru lectură.
Este pasionat de religie și zîmbește amintindu-și că totul a izvorît dintr-o mică dorință, aceea de „a ajuta oameni”. În primul an de master a început să facă voluntariat în Italia, la Parohia „Torre Spaccata” din Roma, pe care a vizitat-o de 35 de ori doar anul trecut. Acolo a înființat și o „mini-bibliotecă” cu cărți în limba română pentru tinerii din zonă şi, de curînd, a organizat trei excursii cu clasele la care predă, pentru a le arăta și elevilor săi modul în care trăiesc și conviețuiesc ceilalţi.
Prin activitățile pe care le face cu adolescenții de la Biserica Talpalari, unde organizează dezbateri, jocuri și plimbări, vrea să-i ajute pe aceștia să se cunoască și să se integreze mai ușor în grupuri. Cînd nu este împreună cu tinerii, citește despre psihologie, medicină și știință.
Spune că „lectura îți poate salva viața”, mai ales după ce a experimentat asta pe pielea lui. Înainte de facultate, a lucrat patru ani, din care doi ca șofer de microbuz. Nu și-a dorit să intre la facultate cînd a terminat liceul, dar după cîțiva ani în care a muncit cîte 16 ore pe zi, a decis totuși să-și continue studiile. În cei șase ani de cînd a început facultatea, Alexandru și-a încropit și o bibliotecă personală, unde aproximează cu timiditate că și-a aranjat pe rafturi în jur de 300 de cărți.
Tînărul poartă întotdeauna cu sine, bine pitită într-o geantă, cîte-o carte. De data asta a citit „Voința”, scrisă de Roy Baumeister și John Tierney, în care și-a evidențiat cu galben cîteva citate care i-au plăcut mai mult și deja știe care va fi următoarea pe care o va împrumuta. De cînd a început facultatea, nu-și mai poate închipui o zi fără lectură și chiar dacă viața de student nu este întotdeauna ușoară, comparativ cu cei patru ani petrecuți muncind, se simte privilegiat că tot ce trebuie să facă în prezent este să meargă la cursuri și să citească.
de Ioana URSACHE
Adaugă un comentariu