Gambitul regelui

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Gambitul regelui 9
Gambitul regelui

Avatar este o trupă de death metal me­lo­dic sau groove metal, din Suedia, Göteborg, for­mată în 2001 de către toboșarul John Alf­re­dsson și chitaristul Jonas Jarlsby.

După doi ani de la ultimul lor album, „Feat­hers & Flesh” (n.r: Pene & Carne), noua lor pro­ducție, „Avatar Country” (n.r: Țara Avatar), care este cel de-al șaptelea album, continuă tradiția, păstrînd stilul cu care fanii s-au obiș­nuit. Noul album al trupei se axează pe un personaj central în jurul căruia se învîrt cele zece piese, și anume „The King” (n.r: Regele).

Avatar reușește să iasă în evidență încă din primele minute cu piesa „Glory to Our King” (n.r: Glorie regelui nostru), care sea­mănă mai degrabă cu un imn închinat „persoanei cu coroană pe cap”, ritmurile melo­di­ei făcîndu-te să crezi că ai nimerit la o paradă. „Legend of The King” (n.r: Legenda regelui), prin acordurile sale de chitară, destinde atmosfera și dă tonul și personalitate albumului. Piesa înclină mai mult spre instrumen­tal, iar chitara fură toată lumina reflectoa­re­lor prin pasajele alerte, specifice trupei.

„The King Welcomes You to Avatar Coun­try” (n.r: Regele vă spune bun venit în țara A­vatar) schimbă însă registrul cu un stil foar­te apropiat de cel country, atît din punct de vedere instrumentalul, cît și vocal.
Cei de la Avatar revin la stitlul cu care i-au obișnuit pe fani cu piesa „A Statue of The King” (n.r: O statuie a regelui), care îți a­min­teș­te de albumele lor din trecut, precum „Black Waltz” (n.r: Valsul negru) sau „Hail the A­po­ca­lypse” (Să salutăm Apocalipsa), atît prin instrumentalul linear, dar și prin partea vo­ca­lă. Asemănări cu albumele trecute sînt re­gă­site și în ritmurile care te duc cu gîndul la un carnaval sau la muzica de circ.

„The King Speaks” (n.r: Regele vorbește), are forma unui discurs. Piesa nu este cîntată, iar „discursul” este compus din propoziții ce stîrnesc rîsul și dă un aer de egoism „regelui albumului”, personajul central al întregului ma­terial discografic.

Albumul nu înșală cu nimic așteptările fa­nilor, iar piesele pot fi adăugate cu în­cre­de­re în playlist și în colecția de albume ale ce­lor de la Avatar. Și chiar dacă „regele” din al­bum pare să fie personaj central, chitara este de fapt cea care captează întreaga a­ten­ție a ascultătorilor, așa cum doar chitaristul de la Avatar știe să o facă.

Text de Ionuț GRAUR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top