Povești fără sonor

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Povești fără sonor 24
Povești fără sonor

Anul acesta de 1 iunie, jurna­lista Măriuca Mihăilescu a lansat, alături de cîțiva voluntari, platforma Afostodata.net, unde a ur­cat povești de Ion Creangă, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andresen tra­du­se și în limbaj mimico-gestual, spe­cial pentru copiii cu deficiențe de auz. „Ideea ne-a venit mie și so­țu­lui meu acasă, într-o seară în ca­re am primit cadou pentru fe­tele noastre (gemene de cinci ani și jumătate) cîteva viniluri cu po­vești de pe vremea noastră. S-au pli­ctisit foarte repede (…) iar a­ce­la a fost momentul în care am în­țe­les că poveștile trebuiau să fie mult mai concise și mult mai sim­ple, lipsite de arhaisme, regiona­lisme sau sunete și muzici inutile”, a povestit Măriuca Mihă­i­les­cu pentru paginademedia.ro. Apoi a apărut ideea ca poveștile scrise să fie atît vorbit, cît și tra­duse în limbajulul mimico-gestual.

În prezent, pe paltforma online sînt disponibile cinci povești traduse în limbajul semnelor: „Panelul fermecat”, „Motanul în­căl­țat”, „Degețica”, „Lupul cel năz­drăvan și Prințul” și „Aleodor Îm­părat”, urmînd ca treptat să fie urcate și mai multe materiale. Toa­te acestea, plus „Punguța cu doi bani”, se găsesc și în format au­dio, putînd fi accesat gratuit de toți cei care doresc să asculte po­veș­tile de odinioară.

Cea care traduce poveștile pen­tru copiii cu deficiențe de auz este Claudia Lungu, ea făcînd parte de asemenea din acei copii care au văzut poveștile fără să le poa­tă auzi sau înțelege. „Abia după ce am cunoscut-o pe Claudia am înțeles că acești copii nu au adormit pe un cîntec de leagăn sau pe vocea mamei spunîndu-le po­vești. Să nu uitam ca sînt copii care nu dorm acasă, stau de cele mai multe ori la internat și ajung doar în week-end la mama și la tata. A fost foarte clar ca povestitorul trebuie sa fie aproape un copil. Și iar s-au așezat lucrurile de la sine”, a mai menționat Mă­riuca Mihăilescu pentru aceeași sursă.

Afostodata.net este susținut de asociația BiggerPicture și de oamenii care au participat la cre­area poveștilor pro-bono. Iniți­a­torii susțin că paltforma va putea fi accesată mereu gratuit de către oricine vrea să asculte poveștile a­daptate de ei.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top