Gustul grecesc din mijlocul Iașului
Localul Troian 29 octombrie 2018 Niciun comentariu la Gustul grecesc din mijlocul Iașului 54Perete în perete cu Rocknrolla, pe str. Grigore Ghica Vodă nr. 14, într-o zonă centrală a orașului, se găsește „Kalyteros”, un mic restaurant cu specific grecesc. Cu pereții vopsiți în alb și verde deschis, „Kalyteros” amintește de un local de pe străzile Atenei, iar decorațiunile din semințe și mirodenii nu fac altceva decît să sporească aerul de tavernă din frumoasa capitală.
Cel mai bun lucru pentru un student care și-a petrecut toată ziua la cursuri este un „Meniu Gyros de Pui”. La 10-12 minute de la rostirea acestor cîteva cuvinte, va și apărea o farfurie din care se simte de la cîțiva metri de masă mirosul de pîine proaspăt scoasă din cuptor. Pîinea este așezată direct pe farfurie, acoperită de carnea de pui a cărei aromă se va îmbina, după cîteva îmbucături, cu aluatul pitei ce, înmuiată în sosul dulce-acrișor „kalyteros”și trecută puțin prin boiaua de pe cartofii prăjiți, rezultă într-o adevărată fantezie de gusturi specifice grecești. Nu foarte iute, suculentă, acrișoară, dar, în același timp dulce, aroma răcoritoare se va scurge pe gît, în cele din urmă, după ce va fi încîntat destul papilele gustative. Sosul „kalyteros” are un ingredient secret însă, la o primă degustare, se prezintă ca un amestec de iaurt grecesc, muștar și boia.
Numai și numai cînd va termina tot din farfurie și va șterge și ultima urmă de sos cu ultima fărîmă de pită, studentul, dacă încă nu s-a săturat și dacă încă mai are bani în buzunar, în afară de cei 24 de lei pe care i-a dat pentru acest meniu, va putea încerca unul dintre cele patru deserturi. Ciocolatopita este o prăjitură pufoasă cu ciocolată, Portokalopita, o cremă de zahăr ars cu portocală, iar Mosaiko este un desert care conține biscuiți. Însă cel pe care n-ar trebui să îl ratezi, care îți va readuce stomacul pe tărîmul românesc, paradoxal, prin specificul grecesc, va fi „iaurtul grecesc cu miere și nuci”. Pentru doar nouă lei și încă două minute de așteptare, vei primi un castron cam cît jumătate din farfuria de gyros, plin cu iaurt amestecat cu miere și presărat cu miez de nucă fărîmițat.
Timpul scurt de așteptare dintre feluri poate fi petrecut în compania unei băuturi al cărei preț variază între cinci lei, răcoritoarele și apa, și 11 lei, cît costă o bere „Amstel”. Parcă nici nu i-ar mai veni studentului, de acum sătul, să se întoarcă la cursuri, dar va trebui să facă asta pînă nu va ridica mîna pentru a-i spune chelnerului să-i aducă încă o porție. Însă se va putea întoarce aici la următoarea masă – bineînțeles, cu minim 24 de lei în buzunar.
Adaugă un comentariu