Locul unde se soarbe muzica

Localul Troian Niciun comentariu la Locul unde se soarbe muzica 60

De la intersecția de dinainte de Profi din Copou, înainte de BRD, faci dreapta și ajungi pe strada Sărărie unde, la numărul 212, se află „Berăria Veche”. O vezi de departe, mulțumită pancartei de vreo trei metri de deasupra porții care te introduce în curtea largă, cu multe mese de lemn. În spatele acestora se vede localul, o clădire cu un singur nivel, ai cărei pereți dinspre curte sînt înlocuiți de geamuri ce permit luminii naturale să intre în restaurant.

Înăuntru, chiar dacă lambriul de lemn și sticlele așezate pe el dau locului aerul de berărie din secolul trecut, geamurile mari contrabalansează acest aer și nu te lasă să intri cu totul în ideea de „berărie” ci, mai degrabă, într-un local modern cu influențe clasice. După ce asculți puțin muzica de fundal și realizezi că ești cam tînăr să știi linia melodică, fiindcă e vorba de o piesă de prin anii ’80, te întorci la paharul cilindric și foarte înalt, pe jumătate plin de spuma albă a berii și sorbi în așteptarea mîncării care, de obicei, pe la ora prînzului, vine în vreo zece minute. Poți să comanzi ce vrei, dar tu știi că la „Berăria Veche” este o ofertă specială pentru masa de prînz – cu 17 lei îți creezi meniul. Asta înseamnă un fel principal, unde ai de ales între mai multe preparate de carne, chiftele, mușchi de vită, piept de pui la grătar, alături de o garnitură care poate consta în cartofi pai, wedges, orez și alte cîteva opțiuni. La acestea se adaugă și o salată, unde iarăși ai de ales între mai multe variante, cum ar fi salata de varză sau cea asortată.

Dacă nu vrei să te complici în prea multe variante și combinații, poți lua o ciorbă rădăuțeană pentru 13 lei, pe care să o răcești pentru încă vreo trei lei cu smîntînă și la care să adaugi, pentru încă trei lei și o pită. Și dacă te grăbești și vrei să termini repede de mîncat, poți să mai scoți doi lei din portofel pentru un ardei iute din care să iei o singură îmbucătură – nici nu știi cînd dispare jumătate din castronul de ciorbă.

Iar berea nu e chiar dintre cele mai ieftine, dar dacă tot ai venit la „Berăria Veche”, nu poți să pleci pînă n-ai gustat măcar o halbă. Pentru opt lei, iei una fără alcool, dar specialitățile ajung și pînă la 18 lei o „Boucanier Red Ale” sau chiar la 19 lei o „Maredsous Triple”. Și dacă încă te gîndești că de banii ăștia mîncai o shaorma, soarbe încet spuma ce se ridică puțin peste marginea paharului și mai ascultă o dată muzica de pe fundal, poate-poate recunoști vreun acord.

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top