Concurs de atestare a produselor tradiționale la Facultatea de Zootehnie
Academia de gardă 12 noiembrie 2018 Niciun comentariu la Concurs de atestare a produselor tradiționale la Facultatea de Zootehnie 31La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV),în Holul de Marmură al Facultății de Zootehnie, s-a desfășurat sîmbătă, 10 noiembrie 2018, concursul „Identificare și atestare de produse tradiționale”.
La concurs au participat 12 echipe din județul Iași și Bacău, una de la Școala Gimnazială Ruginoasa, două de la USAMV, iar restul fiind din școli ale județului Iași și Bacău. Cele 12 grupuri au preparat produsele tradiționale, dar au și prezentat povestea din spatele alimentului. „Ideea a pornit din dorința de a le arăta studenților și elevilor că se pot face și altfel de activități, nu doar să stea în sălile de curs și să participe la lucrările de laborator. Am gîndit această formă de a-i atrage într-o activitate extrașcolară și de a le stimula activitatea de cercetare pentru că ei trebuie să găsească povestea produsului, activitatea de lucru în echipă, și totodată de a le stimula activitatea de antreprenoriat, pentru că ideea a fost ca fiecare produs pe care ei îl aduc să intre în competiția de a fi atestat ca produs tradițional,iar de aici să poată face și o afacere”, a declarat șef de lucrări dr. Mihaela Ivancia,prodecan al Facultății de Zootehnie al USAMV.
Competiția a fost împărțită în patru categorii, prima fiind reprezentată de dulciuri precum turta cu julfă sau papanașii, a doua de produsele tradiționale precum sarmalele. În a treia categorie s-au încadrat băuturile (țuica sau afinata), iar din a patra categorie au făcut parte produsele meșteșugărești, cum ar fiuleiul de lavandă. Produsele făcute de concurenți au fost expuse pe mese, iar jurații au mers și au degustat din fiecare, iar participanții au prezentat din ce zonă este acel preparat, cum a fost făcut și cum a ajuns să fie inventat și de cine. Juriul a fost și el împărțit în două grupuri, cei care au analizat dulciurile, din care au făcut parte șef de lucrări, dr. Lenuța Fotea , de la Facultatea de Zootehnie, Elena Georgescu, reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași și Raluca Diaconiuc, reprezentant al TV Apollonia. Cei care au analizat produsele tradiționale au fost prof. univ. dr. Constantin Pascal, la Facultatea de Zootehnie, Mihai Amarandei, reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și Petronela Cotea Mihai de la Radio Iași.
Competiția „Identificare și atestare de produse Tradiționale” este la a doua ediție. Anul acesta în concurs au fost înscrise 34 de produse tradiționale, iar anul trecut au fost 26. Organizatorii se așteaptă ca numărul acestora să crească de la ediție la ediție.
Adaugă un comentariu