România, printre oile negre ale Bătrînei Doamne
Cap în cap 19 noiembrie 2018 Niciun comentariu la România, printre oile negre ale Bătrînei Doamne 20România se află astăzi în pragul celor mai belicoase declarații la adresa Uniunii Europene de la momentul aderării din 2007. Ultimul MCV (Mecanism de Control și Verificare), un raport care analizează practic mecanismele justiției și ale statului de drept din țară, a fost unul dintre cele mai dure primite vreodată de România. Marți, 13 noiembrie, Comisia Europeană a prezentat public raportul în care se adăugau mult mai multe recomandări decît cel de anul trecut, cele mai notabile legîndu-se de caracterul neconstituțional al inițiativelor de modificare a legilor justiției, dar și de puterea mare care i se conferă ministrului Justiției asupra procurorilor. „Într-o primă etapă, președintele României a respins propunerea de revocare, conform avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Cu toate acestea, o decizie a Curții Constituționale din luna mai cu privire la procedura de revocare a consolidat tendința acordării de competențe sporite ministrului; în urma hotărîrii, președintele a trebuit să semneze decretul de revocare în luna iulie. Concentrarea puterii în mîinile ministrului justiției a fost evidențiată și de decizia ministrului de a propune numirea unui nou procuror-șef al DNA, în pofida unui aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care invoca faptul că multe dintre criteriile esențiale nu erau întrunite de către candidat. Aceste evoluții au, de asemenea, consecințe asupra ireversibilității luptei împotriva corupției”, se precizează în raport MCV, citat și de Hotnews.ro.
Raportul cere retragerea celor trei legi ale justiției și aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și ale asociațiilor profesionale de procurori și magistrați. În același timp, raportul este mai critic pentru România decît pentru Bulgaria, care a primit asigurări de la Bruxelles că se pune problema ridicării acestuia în anii care urmează. Raportul cere în mod explicit și retragerea ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă pe subiectul legilor justiției, acceptarea și a propunerilor raportului GRECO formulate anul acesta, relansarea concursului pentru șefia DNA unde să fie promovați procurorii cu experiență în lupta anti-corupție și mai cere ca avizul Consiliului Suprem al Magistraturii în procedura de revocare și numire a procurorilor șefi să fie obligatoriu și nu consultativ.
Aceasta este a doua lovitură primită de România după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție dură la adresa României privind statul de drept în care este condamnată, printre altele, și intervenția violentă a jandarmeriei în timpul protestelor din 10 august 2018, dar și problemele semnalate în justiție. „Relatările intervenției violente a Poliției Române în timpul protestelor din 10 august 2018 au trezit preocupări serioase cu privire la proporționalitatea utilizării forței și la încălcarea drepturilor fundamentale ale protestatarilor, fapt ce a dus la declanșarea unor anchete, aflate încă în curs, de către autoritățile române de aplicare a legii”, se precizează în declarația respectivă, care atinge inclusiv problematici precum legislația care restrînge dreptul de funcționare a ONG-urilor. „Recomandă insistent să se reconsidere legislația privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor în ceea ce privește potențialul acesteia de a intimida societatea civilă și de a intra în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată; consideră că această legislație trebuie aliniată pe deplin la cadrul UE”, se mai precizează în documentul citat.
În urma acestor documente au existat și o serie de declarații ferme, cum ar fi cea a procurorilor care spun că recomandările MCV nu trebuie privite ca fiind opționale, dar și o serie de ieșiri incalificabile din partea unor parlamentari PSD. Dacă Florin Iordache a fost surprins arătînd degetele mijlocii opoziției după o declarație în care condamna Europa cu privire la amestecul în politica internă a țării, Cătălin Rădulescu, tot de la PSD, a susținut că civilizația românească este mult mai avansată decât cea europeană într-o declarație de netolerat. „Leagănul civilizației noastre este mult peste civilizația voastră, pentru că aici s-a folosit prima scriere din lume și multe… nu mai dăm exemple… cînd, probabil Brâncuși făcea statui, ei, pe la curțile regale inventau homosexualitatea sau făceau orgii. Adică nu comparați istoria românilor cu istoria voastră, dragi colegi din alte țări“, a spus Rădulescu, citat de realitatea.net.
Dacă opoziția și președintele au cerut demisia Executivului în urma acestor rapoarte, premierul Viorica Dăncilă a criticat raportul, declarîndu-se dezamăgită de el și lăsînd să se înțeleagă că nu reflectă realitatea. În același timp, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a promis că va redacta o scrisoare liderilor ALDE din Europa în care le va explica că rezoluția adoptată de Parlamentul Europei și MCV-ul nu sînt în regulă. „Trebuie arătat unde MCV este complet, complet alături de subiect. MCV conține grave erori de apreciere, nu știu dacă sînt bazate pe lipsa unor informații obiective”, a spus Tăriceanu.
Ca răspuns la rezoluția Parlamentului Europei și a raportului MCV, Dacian Cioloș, liderul României Împreună, alături de cei de la USR, solicită demararea negocierilor cu diferiți parlamentari din PSD pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern, astfel încât la celebrarea celor 100 de ani de la Marea Unire, cabinetul Dăncilă să nu mai fie la conducerea țării.
Adaugă un comentariu