Desenul animat viu

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Desenul animat viu 31

Cu mîinile adînc înfipte în buzunare și capetele ascunse sub căciuli care mai de care mai groase, o ceată de copii a venit alături de părinți duminică, 2 decembrie, de la ora 10.00, la Ateneul din Iași, unde a fost pus în scenă spectacolul pentru copii „Dumbrava Basmelor Muzicale”, în regia lui Iulian Ioan Sandu. Așezați în rîndurile din față lîngă părinți sau, după moft, lîngă colegul de la grădiniță, copiii au putut urmări fragmente din celebrele povești „Motanul încălțat” și „Fata babei și fata moșului”.

De după decorul verde care vrea să imite un codru tînăr, de aceeași culoare, Vlad Baba, moderatorul spectacolului salută publicul și, după ce prezintă succint desfășurarea spectacolului, piesa „Motanul încălțat” este pusă în scenă. Așa apare în fața spectatorilor slujitorul poveștii (Daniel Onoae), cel care dansează și deschide momentul artistic. Întreaga aventură se învîrte în jurul motanului buclucaș (Ana Hegyi) și a domniței (Cezara Fantu), cea care trebuie salvată de Marele Dregător (Vlad Baba), personajul negativ al poveștii și adusă în brațele lui Ionică (Dumitru Florescu), stăpînul motanului. „Zgîriem, zgîriem, zgîriem, luăm cașcavalul, zgîriem, zgîriem, zgîriem, prindem șoricelul. Luăm cașcavalul, prindem șoricelul și ne învîrtim!” sînt cuvintele strigate către copii de personajul Motanului Încălțat, care, alături de stăpînul său, îi integrează pe prichindei în povestea jucată, îndemnîndu-i să se ridice în picioare și să danseze. Aproape fiecare personaj cîntă operă, special concepută pentru cei mici, atrăgîndu-le acestora atenția spre scenă pe tot pacursul jocului.

Luminile albe proiectate pe fețele actorilor îi arată pe aceștia costumați popular românesc în cea de-a doua poveste, „Fata babei și fata moșului”, pusă în scenă de aceiași protagoniști. Imitînd un fragment din povestea autentică, cele două fete sînt, la fel ca-n carte, două domnițe opuse din punctul de vedere al caracterului. Fata moșului, Ilenuța, o fată cu părul bălai, într-o coadă împletit, (Cezara Fantu) binevoiește a curăța cuptorul de pîine cel ruginit (Codrin Dănilă), în vreme ce fata babei, Marghioala, (Alexandra Paftală), fata șatenă cu codițe buclate se încăpățînează din a ajuta sau din a munci. Copiii participă activ pe parcursul spectacolului, astfel încît, doi puști gemeni se pomenesc strigînd și dînd de gol orice personaj mincinos văzut de ei.

Părinții rîd și ei și își încurajează fiii și fiicele să interacționeze cu personajele pline de haz, iar cînd jocul actorilor se oprește la a-i întreba pe cei mici dacă au cunoscut scenariile celor două povești, un val de „da”-uri lovește scena pe care un desen animat viu tocmai a încetat să se desfășoare.

de Claudia COCIUG

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top