Studenția se petrece printre ruine
Honoris fără Causa 8 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Studenția se petrece printre ruine 21Sute de studenți ai Universității „Al. I Cuza” nu-și pot închipui desfășurarea cursurilor în afara corpurilor E sau O. Ei, cît și profesorii lor, s-au obișnuit cu o stare de fapt pe care instituția o justifică în fel și chip, fără a aduce consolare. Insalubritatea, lipsa cretei și a prizelor, chiar a băncilor funcționale sînt nemulțumirile cele mai frecvent invocate. Situația nu se va schimba curînd, fiindcă universitatea are alte priorități. Celor nemulțumiți, care au ore în sălile cu pricina, le rămîne doar să arunce o privire invidioasă în curtea facultăților „mai dotate” și să afirme că „nouă nu ne-a fost dat”. Așa se consolează.
„Stimați studenți, avînd în vedere situația de consolidare a corpului A al Universitații și imposibilitatea găsirii altor spații pentru cursuri, vă rugăm să respectați următoarele: păstrați mobilierul fără gume lipite, aruncați gunoiul la coș, nefiind permisă lăsarea în bănci. În anul universitar precedent am pierdut sala de conferință din Gaudeamus datorită nerespectării acestor condiții, sala fiind repartizată în prezent Facultății de Psihologie”.
Conducerea Facultății de Litere
SITUAȚIA
De mai bine de 20 de ani, în Corpul E al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) nu s-a mai efectuat nici un fel de reparație. Starea deplorabilă a clădirii poate fi observată încă de la intrare: pereții nu mai au tencuială, iar cărămizile pe post de structură de rezistență stau să cadă. În cele mai multe dintre sălile clădirii au ore cei peste 2000 de studenți ai Facultății de Litere. Pentru multe dintre seminarii, aceștia se întîlnesc și în Corpul O al UAIC, de asemenea aflat prost întreținut, cu tencuiala căzînd și bănci stricate.
Periplu în Corpul E
Sala E 207. Băncile sînt îngrămădite unele în altele și multe dintre ele sînt rupte. De asemenea, nu există nici un burete sau o bucată de cretă în toată clădirea. Dacă pentru acestea de obicei se găsesc soluții ad-hoc, pentru alte probleme rezolvarea cere mai mult interes din partea conducerii: „Aici nu există curent electric la priză, nu poți face nici o prezentare multimedia. Nu sînt condiții de studiu. Asta e o improvizație care durează de mulți ani și știe și universitatea. Nu cred că există nici aviz fito-sanitar de funcționare. Mergeți să vedeți grupurile sanitare cum arată”, s-a plîns Alexandru Muraru, cadru didactic asociat la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice de la UAIC. La locul unde sîntem „invitați” să mergem, curățenia lipsește cu desăvîrșire, iar dotările pe care ar trebui să le aibă un grup sanitar nu există.
Femeia de serviciu a plecat cu tot cu Editură din Fundație
Explicația pe care o dă UAIC în legătură cu felul în care arată toaleta și sălile de curs este una evazivă: „Atunci cînd s-a mutat Editura Universității de aici au luat cu ei și femeile de serviciu. Nu au anunțat facultatea, aceasta nu a spus nimic la rîndul ei și tot așa. Aici e vina facultății 100% pentru că spațiile, modul și condițiile de învățare cad în sarcina directă a facultăților. Facultatea a stat și nu a anunțat nici un fel de problemă și asta e cauza din care s-a ajuns la mizeria care a fost”, a motivat ing. Eduard Pleșcan. Cu toate acestea, directorul a completat: „aici, curat se face”.
Studenții și-ar dori alte săli, profesorii asemenea, însă pînă în momentul de față e greu de crezut că situația se va schimba: „Aici se făceau ore încă de pe vremea cînd eram eu studentă, așa că sînt legată sentimental de corpul acesta. Eu sper să nu-l dărîme, să-l refacă, pentru că într-adevăr nu sînt condiții”, a spus conf. univ. dr. Mirela Aioanei, cadru didactic la catedra de Limbă italiană a Facultății de Litere.
De asemenea, una dintre temerile împărtășite de profesori și studenți e frigul. Studenții au trăit sau au auzit de la colegi că în anii trecuți, în clădirea din Fundație au existat probleme cu sistemul de încălzire. „Condițiile sînt oribile. Totuși am venit la facultate și din moment ce plătim ca să învățăm aici, nu cred că merităm condițiile astea. Avem și noi niște drepturi. Gîndește-te că vine frigul afară, unde să stăm, și-așa stăm cu gecile pe noi”, a spus Georgiana Dima, studentă în anul I la Facultatea de Filosofie. De același lucru este îngrijorat și Vlad Tănase, student în anul al doilea la aceeași facultate: „Mi se pare sinistru să fac ore în corpul E. Acolo țevile sînt sparte, clădirea asta căldură nu are, și noi pretindem că UAIC arată foarte bine. Nu mi se pare corect!”
SOLUȚIA
Despre cele două clădiri, conducerea administrativă a Universității a explicat că acestea urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare și, de aceea, lucrările minore de renovare au tot fost amînate: „Dacă nu-i var pe pereți asta nu contează. Cum să dăm cu var, acum cînd urmează reconstruirea corpului? Se dă jos tot, pînă ajungem la construcția de rezistență. Rămîne ca o ruină și apoi se face structura, se armează se pune ciment, se finisează și așa mai departe”, explică ing. Eduard Pleșcan.
Primăvara reconstrucțiilor
Pînă cînd nu se încălzește afară, nici situația celor două clădiri nu se va schimba. „Urmează să obținem un aviz pentru acest corp (nr: Corpul E), iar acesta va începe să fie consolidat din primăvară. De fapt, putem vorbi de o reconstrucție a acestuia”, a mai spus Pleșcan. Acesta susține că, în privința Corpului O, „hîrtiile au fost deja semnate și aprobate”. Aici, grupurile sanitare sînt defecte și rar găsești cîte un robinet cu apă curentă. „E o variantă mai bună a corpului E, deși și aici sălile arată ca după un război mondial. Avem aceleași holuri înguste și neoane atîrnate”, își exprimă nemulțumirile Raluca Borceanu, studentă în anul al doilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.
Vina nu se împarte nimănui
Explicația pentru folosirea acestor săli insalubre vine tot din partea directorului general administrativ: „Spațiul universității nu e folosit corespunzător. Vă garantez că dacă mergem la Facultatea de Litere care se plînge că n-are spații și verificăm vinerea după-amiaza, joi după-amiaza, în corpul A e pustiu”. Contrar părerii acestuia, lect. univ. dr. Ioan Milică, responsabil cu organizarea orarului și a sălilor de curs la Facultatea de Litere declară că „dacă mergem joi, vineri, chiar și miercuri în corpul A, o să vedeți că sălile noastre funcționează la capacitate maximă. Și dacă ne uităm pe programările sălilor, vedem că Facultății de Litere îi revin în corpul A cele două amfiteatre, III.11 și III. 12, sălile «Ivănescu» și «Dima», seminarul celor de la italiană, plus laboratoarele de la etajul trei. În plus, mai avem săli împrumutate și de la Facultatea de Matematică. În ceea ce privește Corpul E, acolo Facultatea de Litere are șase săli și alte trei în Corpul O. Pentru mine e important că am unde să-mi desfășor activitatea”, a declarat lect. univ. dr. Ioan Milică, șef de orar.
***
Pe de altă parte, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, consideră că o parte din vină o au și studenții: „În ceea ce privește starea în care se află corpul E de mai bine de 20 de ani, vă pot spune următoarele: aceste chestiuni administrative nu se pot face toate odată, și în nici un caz peste noapte. Aceasta e o problemă generală a mediului universitar din România. Toată lumea vrea profesori de renume continental, condiții la standarde europene, săli de curs moderne, și se așteaptă să se facă de către universități, de la minister, însă studenții doar așteaptă și nu se implică cu nimic”, declară prof. univ. dr. Vasile Ișan.
Momentan, situația celor două corpuri este una clară: acestea vor începe să fie renovate din anul 2010. Explicația pentru întîrzierea acestor măsuri vine tot din partea conducerii UAIC: „Universitatea noastră are niște priorități. În timp am îmbunătățit condițiile sociale, venind în întîmpinarea studenților. Am refăcut o parte dintre căminele studențești, o parte sînt în lucru, am refăcut cantina și o parte din clădirea veche a universității. Dar lucrurile se fac pe rînd, pentru că nici fonduri n-am avut să le facem pe toate odată”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
Corpul E stă la rînd de mai bine de 20 de ani.
Alex VARNINSCHI
Adriana ZĂVOI
***
Istoria „Criminalului”
În cele mai vechi atestări documentare, clădirea era cunoscută drept „a lui Costache Cănănău”, un boier foarte bogat de-al locului. Era o casă cu arhitectură moldovenească veche, cu boltă laterală, la scara căreia opreau cele mai elegante trăsuri. În 1834, în timpul domniei lui Mihail Sturza, proprietatea este cumpărată de stat pentru 3.000 de galbeni și transformată în penitenciar.
Aici, la „Criminal”, după cum urma să fie cunoscută mai tîrziu, aveau să fie aduși pușcăriașii din închisoarea de la Curtea Domnească aflată în vecinătatea Palatului Culturii. Tot aici a devenit legendă Gavril Buzatu, hoț, criminal, care era gata oricînd să îndeplinească poruncile Curții, terorizîndu-i pe cei închiși în schimbul libertății proprii. Puțini au mai ieșit pe picioare dintre zidurile închisorii, recunoscută pentru teroarea greu de suportat pe care o inducea celor închiși aici. La „Criminal” au fost aduși după 1866 tinerii care au participat la mișcarea de înlăturare a lui Cuza Vodă de pe scaunul de la București. Aici a făcut pușcărie și boierul Neculai Rosetti Roznovanu, pretendent la tronul Moldovei după plecarea lui Alexandru Ioan Cuza. În actualul Corp E a fost deținut și fondatorul ziarului „Adevărul”, Alecu Beldiman.
După aproape 100 de ani, o condiție din contractul de vînzare al fostului proprietar a ieșit la iveală: „clădirea nu va servi drept instituție de suferință”. Astfel, statul român mută închisoarea, construiește un etaj suplimentar, iar în anul 1925, casa devine cămin studențesc de fete. „Camerele erau foarte mari, cu cîte 20-30 de paturi din metal, iar dulapuri erau puține că nu prea aveam ce pune în ele pe vremea aceea. Gîndacii puteai să-i aduni cu fărașul de mulți ce erau. Iarna, cînd gheața de pe geam căpăta grosimea a două degete, condițiile erau și mai greu de acceptat. Cît despre apă caldă… nu am avut niciodată”, rememorează o fostă studentă a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, zilele petrecute în Corpul E.
Căminul a funcționat și după Al Doilea Război Mondial, pînă cînd au putut fi date în folosință cele din Copou. Aici a rămas doar casa imensă, care a fost transformată din nou, de această dată în policlinică studențească. După 1990, în clădire au început să fie susținute cursuri ale Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Adaugă un comentariu