Încă doi ani de așteptări pentru căminele noi care trebuiau să fie gata în 2019
Honoris fără Causa 14 ianuarie 2019 Niciun comentariu la Încă doi ani de așteptări pentru căminele noi care trebuiau să fie gata în 2019 150Patru universități din Iași vor avea cîte un cămin nou în urma deciziei luate de Ministerul Educației Naționale (MEN) în anul 2017, prin care s-a hotărît construirea a 30 de cămine în toată țara. Deși cele mai favorabile estimări ale Guvernului la data respectivă spuneau că pînă la finalul anului 2019 căminele vor fi terminate, nici pînă în momentul de față nu au început lucrările la vreounul dintre cele patru cămine ce trebuie construite la Iași. Reprezentanții universităților ieșene nu cred că va fi vreo clădire terminată înainte de mijlocul anului 2020. În ceea ce privește proiectele, acestea sînt asemănătoare, căminele vor avea avea dotări similare, universitățile avînd să modifice planurile astfel încît să se plieze pe necesitățile proprii, însă ele vor fi scoase la licitație și construite în urma unei proceduri demarate de Consiliul Național de Investiții.
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) a trimis către MEN planul de construcție a noului cămin încă din luna ianuarie a anului 2017, iar prețul lucrărilor estimat de CNI este de 5.340.000 de euro fără TVA. „Procedurile de achiziții publice sînt derulate de CNI. Au fost efectuate serviciile de proiectare care cuprind studii topografice, geotehnice, elaborare și documentație pentru obținerea avizelor, acordurilor și a studiilor de fezabilitate, iar în prezent sîntem în procedura de avizare a proiectului”, a declarat prof. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, imaginea universităţii şi problemele studenţeşti.
Noul cămin va avea cinci etaje, capacitatea de cazare va fi de aproximativ 300 de locuri, iar în fiecare cameră vor fi cazate cîte trei persoane. Prorectorul a explicat faptul că la parterul clădirii se va afla cantina, recepția și un spațiu tehnic în care se va fi centrala termică, în timp ce la etajul I vor fi camere cu baie și balcon propriu, o spălătorie, o sală de lectură, o sală pentru lenjeria curată și una pentru lenjeria folosită. La etajele al doilea și al patrulea vor fi cîte o bucătărie și o sală de lectură, iar la nivelurile trei și cinci vor fi doar camere pentru studenți. Fiecare încăpere va avea trei paturi, birouri, etajere, dulapuri, un televizor, parchet, scaune și aer condiționat. Holurile comune vor avea plăci ceramice, iar căminul va dispune de două ascensoare, unul cu o capacitate de opt persoane și unul pentru persoane cu dizabilități. „Creșterea capacității de cazare asigură, în mod evident, mărirea interesului absolvenților de liceu de a urma cursurile UNAGE, fiind singura universitate de profil din zona Moldovei”, a mai adăugat prof. univ. dr. Florin Grigoraș. Căminul va fi construit pe strada Codrescu nr.7, iar perioada de realizare a acestuia este de doi ani, de la avizarea proiectului și preluarea acestuia de către CNI.
Reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) spun că în cazul căminului realizat la Politehnica ieșeană a fost semnat deja contractul de achiziție cu CNI, iar în cel mult trei luni se va face studiul de fezabilitate. Aceștia au mai spus și că ar dori ca noul cămin să aibă șapte etaje, care este numărul maximum permis de planul urbanistic zonal. „Căminul este destinat cu precădere doctoranzilor, iar dacă ne va permite legea vom merge și spre tinere cadre didactice familiste care abia intră în sistem. Toți studenții se pot caza, dar evident, situația lor academică va fi criteriul de bază prin care vor fi selectați”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențeși de la TUIASI. Căminul va fi amplasat între Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Construcții și Instalații. Încă nu se știe care va fi capacitatea de cazare a acestuia, însă va avea o spălătorie o sală de studiu, iar la fiecare etaj va fi și o bucătărie. Camerele vor fi mobilate modern, având și televizor, aer condiționat și frigider. „Construirea căminului va dura între 12 și 24 de luni, în funcție de comisia de proiectare”, a mai adăugat ing. Bogdan Budeanu.
Camere pentru persoane cu dizabilități
Căminul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va avea o capacitate de 198 de locuri în camere cu două paturi, grup sanitar propriu, iar patru camere vor fi adaptate pentru persoane cu dizabilități. „A fost executat studiul de fezabilitate, iar proiectul este în aprobare la Compania Națională de Investiții. În data de 11 decembrie 2018 a fost discutată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice acordarea avizului pentru acest stadiu”, a declarat Costel Palade, directorul general administrativ al UAIC. Valoarea construcției este de aproximativ 46 milioane de lei cu TVA inclus, iar amplasamentul este în spatele Cantinei „Titu Maiorescu”. Căminul se va adresa tuturor studenților de la UAIC, iar dacă nu există contestații, directorul general administrativ susține că lucrările se vor finaliza în anul 2021.
Conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a finalizat toți pașii care țineau de instituția ieșeană și așteaptă derularea proiectului de către Consiliul Național de Investiții. În acest moment, proiectul este trimis și se așteaptă aprobarea acestuia. „Căminul va avea o capacitate de cazare de aproximativ 280 de persoane, iar în cameră vor sta cîte doi studenți”, a declarat ing. Adrian Neagu, director general administrativ al USAMV. Va fi amplasat în campusul USAMV și este adresat tuturor studenților universității, criteriul principal de departajare fiind media de la finalul anului.
Adaugă un comentariu