TVR Iași a sărbătorit majoratul

De pe scena Iașului Niciun comentariu la TVR Iași a sărbătorit majoratul 22

„Televiziunea sînteți dumneavoastră, te­le­viziunea sînteți voi”, a mărturisit directorul TVR Iași, Vasile Arhire. Cu oca­zia celei de a doua edi­ții a Galei de Film Do­­­­cu­mentar „IA’ȘI Des­co­pe­ră”, postul re­gio­nal al Te­leviziunii Ro­mâ­ne și-a săr­bătorit cei 18 ani de emi­sie ală­turi de prie­te­nii apro­piați. Împreună au vi­zio­nat „11 povești, 11 viziuni di­ferite” des­pre ora­șul ce­lor șapte co­­­line. Pe 6 și 7 no­iem­brie, TVR Iași le-a oferit tele­spec­­tatorilor o altfel de imagine asu­pra ce în­­seamnă capitala Mol­do­vei.

În deschidere, directorul Vasile Arhire a recunoscut că postul a devenit o ade­vă­rată emblemă ora­șu­lui. Vădit emoționat, a mărturisit că Iașul va ră­­mîne întotdeauna o eni­g­mă atît pen­tru trecători, cît și pentru lo­­cui­to­rii săi. „Să redescoperiți Iașul cu­noscut, însă mereu necunoscut”, le-a spus invitaților din Sala Studio înain­­te de vizionarea celor 11 docu­men­­tare.

Michael Lally, președintele Aso­­cia­ției Europene a Te­le­vi­ziu­ni­lor Regionale din Europa de Est (CIRCOM Regional), prezent la eveniment, a amintit, cu această ocazie, de prima reuniune CIRCOM din Eu­ro­pa de Est care a avut loc aici, în 1994. Venit din capitala țării pînă în cea a Moldovei, directorul TVR, Ale­xan­dru Sassu, i-a urat postului mult su­cces, spunînd că cei 18 ani pe care i-a împlinit nu sînt decît începutul unei vieți lungi și pline de succese.

Re­gizorul Alexandru Condu­ra­che a început pleiada documen­ta­re­lor cu „Iași, orașul începuturilor”. Ma­terialul a făcut o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care s-au petrecut în cea mai mare ur­be a Moldovei. Întrebat de prezen­ta­­tor cum vede orașul, după nu­me­roa­sele filmele pe care le-a realizat, aces­ta a recunoscut că, treptat, s-a trans­format într-un adevărat personaj pentru el.

Amintiri din vremea lui Dosoftei  

Organizat pentru prima oară în acest an, Festivalul Internațional de Film de la Iași (IIFF) a fost prezentat dintr-o altă perspectivă de jurna­lis­­ta Oana Lazăr. „Cele nouă zile la Iași ale rătăcitorului cronicar IIFARIE, po­ves­tite, repovestite și pe alocuri năs­co­cite de însuși el”, prezintă po­ves­tea cronicarului Iifarie care participă la eve­niment – interpretat de Raluca Chirilă – venit de pe vremea lui Dosoftei. Atmosfera de altădată – re­constituită cu ajutorul limbajului ar­haic, costumul de epocă și sec­ven­țele filmate lîngă Muzeul Li­te­ra­tu­rii – s-a contopit cu epi­soa­dele din ca­­drul festiva­lu­lui, reușind ast­fel să cree­ze un colaj între cele două epoci.

Cristi nu s-a folosit de nici un cos­tum și a prezentat orașul în propria sa manieră, a lăsat monumentele isto­rice și clădirile de patrimoniu și a ales un chioșc de ziare. „Cristi sau despre starea de Iași” a fost realizat de Ovidiu Lazăr și prezintă orașul într-o manieră neconvențională, prin ochiul unui vînzător de ziare. „Bună ziua! Ziarul «Ziua» aveți? Dar «Bună ziua»?”, stîrnește amuzamentul spectatorilor din sală. „La temelia unui film trebuie să pui un gînd profesionist și să aibă atitudine”, a de­cla­rat după vizionare, autorul scurt me­trajului.

„Trecerea” regizoarei Violeta Gorgos a pus în temă problema clă­di­rilor dezafectate din oraș, prin dansul unui cuplu în clădirea Filarmo­ni­cii, a palatului Sturdza sau în fosta fabrică de țigarete. Pe aceeași idee a mers și cel de al doilea film al lui Alex Condurache. „Ce ar fi dacă..” toate monumentele ar arăta la fel ca în momentul în care au fost construite? Întrebarea nu a fost decît una retorică, răspunsul așteptîndu-se, după cum a spus și Laura Lucescu, prezentatoarea emisiunii, să vină din par­tea autorităților.

Cum se aude Iașul?   

Cum s-a tot vorbit de oraș, ca fiind orașul celor peste 100 de biserici, regizorul Mihai Bauman s-a hotărît să facă un documentar despre „Copiii Sfintei”, menționînd pentru pu­blic că nu este un film religios. S-a dovedit a fi un elogiu adus celui mai im­portant obiectiv spiritual, Mi­tro­po­­lia Moldovei și Bucovinei.

Dincolo de clopotele care se aud pînă în Copou, Leontina Vătămanu și-a aplecat urechea asupra celorlalte zgo­mote ale orașului și a prezentat „Sunetele Iașului”, o colecție audio por­nind de la zgomotul produs de tram­­vaiul de la ora cinci și pînă la cla­­xoanele taxiurilor. Cum bogăția unui oraș se vede cel mai bine prin oamenii pe care-i are, reportajul „Nutzi Grunea – Viața în pași de dans” a prezentat povestea femeii care a reușit să creeze coregrafia celebrului spectacol „Chirița în provincie”. Jurnalista Andreea Știliuc a portretizat figura unei dintre cele mai bune coregrafe a Teatrului Națio­nal din Iași și a Teatrul Evreiesc de Stat. Rea­lizatorul de emisiuni Alex Vasiliu a con­tribuit cu materialul „Călătoria lui Gruber”, un „making – of” al peliculei cu același nume regizată de Ra­du Gabrea.

Momentele de aur 

Dacă cei zece regizori și rea­li­za­to­ri au arătat orașul, așa cum este în pre­zent, cea de a doua zi a Galei „IA’ȘI Descoperă” a făcut o incursiune în trecut, proiectînd materiale din Videoteca TVR-ului. „Cine n-a fost la Iași, nu ne va înțelege”, s-a auzit cu o voce tremurîndă în timp ce imagini alb – negru ale Iașului din anii ’70 erau proiectate în Sala Studio. La auzul coloanei sonore a piesei „Suflet de copil” a Andei Călugăreanu, doi bătrîni și-au zîm­bit reciproc, în semn de nostalgie.

Vremurile cînd programul la te­le­vizor nu dura decît două ore au fost readuse la suprafață, însă de data aceas­ta, fără nici un regret sau resen­ti­ment. De ziua sa, TVR Iași le-a oferit telespectatorilor un nou prilej de a cunoaște oamenii din spatele camerelor de filmat.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top