De la șamani la medici, iarba e o afacere profitabilă

Lumea pe jar Niciun comentariu la De la șamani la medici, iarba e o afacere profitabilă 136

Chiar dacă „iarba” era cunoscută de unii oameni cu 12.000 de ani înaintea erei noastre, în lumea occidentală, cannabisul a fost folosit în medicină abia din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cu timpul, cercetările au demonstrat că planta are efecte benefice în cazul anumitor boli, aceasta acționînd ca un calmant pentru durerile de stomac și vărsăturile persoanelor care sufereau de holeră. În Evul Mediu, vikingii și germanii o foloseau pentru a calma durerile nașterii și cele de dinți, însă astăzi este foarte populară și în scop recreațional. În multe țări, marijuana a fost deja legalizată, medicinal și / sau recreațional. În România, tinerii din Partidul Social Democrat au lansat în spațiul public ideea legalizării drogurilor ușoare, sub sloganul „Hugs, not drugs”.

Cannabisul era folosit de către civilizațiile antice în medicină sub formă de praf, cu scop analgezic sau cauterizant. De cînd a început să fie utilizat cu scop recreațional, frunzele sale auajuns să fie rulate în joint-uri, numite și „cuie”. Descoperirile arheologice arată că, în urmă cu 10.000 de ani, oamenii de pe teritoriul Asiei și al Europei foloseau cînepa indiană, numită în zilele noastre cannabis. Izvoarele istorice arată că, tot pe teritoriul chinez, cannabisul era utilizat în medicină încă din mileniul al III-lea î. Hr., ca analgezic sau dezinfectant în timpul operațiilor. Tot ei foloseau cannabisul și în scop decorativ, la moartea cuiva, dovadă fiind mormîntul antic al unui bărbat care datează de acum 2.500 de ani, pe care erau așezate treisprezece astfel de plante. Acestea, fiecare de aproximativ trei metri lungime, au fost așezate în diagonală peste cadavru, înlocuind la acea vreme giulgiul.

În India, fumatul cannabisului era o practică obișnuită în urmă cu 4.000 de ani, planta fiind folosită ca tratament pentru insomnie, dureri de cap sau tulburări gastrice. Cannabisul sau planta de cînepă a apărut inițial în Asia Centrală, fiind apoi adus în Africa, Europa și în America. Fibra de cînepă a fost folosită pentru îmbrăcăminte și hîrtie, iar semințele sale au fost folosite ca hrană în China în urmă cu 6.000 de ani.

Încă din Antichitate, șamanii cunoșteau proprietățile psihoactive ale plantei de cannabis. Dovezile arheologice găsite în mormintele șamanilor de pe teritoriile Chinei și Siberiei atestă că aceștia ar fi cultivat unele soiuri pentru a produce niveluri mai ridicate de tetrahidrocanabinol, substanța activă din cannabis, pentru a o utiliza în ceremoniile religioase sau în procesele de vindecare. De exemplu, semințele de cannabis arse erau folosite de aceștia pentru a atinge stări spirituale posibile doar prin această cale. Tot în perioada antică, în spațiul est-european, șamanii, numiți atunci kapnobatai, erau printre primii oameni care ardeau cannabisul pentru a-și induce o stare de transă. Pe teritoriul dacilor, cannabisul datează încă din mileniul al III-lea î.Hr., conform datării arheologice a unui vas în care erau resturi ale unor semințe.

Primul om prins cu iarbă era fermier

Cannabisul este una dintre cele mai cultivate plante, ajungînd să fie crescută de oameni în sere sau chiar în balcoanele apartamentelor. În epoca contemporană, după ce marijuana a început să fie consumată pentru recreere, au apărut discuțiile cu privire la legalizarea acesteia în tot mai multe state. În schimb, în medicină a fost folosit încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cînd medicul irlandez William Brooke O’Shaughnessy, cel care a introdus planta ca utilizare terapeutică, se afla în India, lucrînd în domeniul farmaceuticii botanice.

În America, la o zi după intrarea în vigoare a legii privind impozitarea marijuanei, în luna octombrie a anului 1937, a fost arestat Samuel R. Caldwell, un fermier, pentru că deținea patru kilograme de iarbă și începuse să o vîndă înainte ca legea să fie promulgată. El a fost primul om care a fost condamnat pentru deținerea cannabisului la patru ani de închisoare și sancționat cu o amendă în valoare de 1.000 de dolari. Din acel moment, oamenii care voiau legalizarea marijuanei purtau tricouri cu fotografia sa făcută în ziua în care a ajuns la închisoare, o poză cu chipul unui om de 57 de ani, îmbrăcat în salopeta sa de fermier.

Ulterior, după ce comerțul marijuanei a luat amploare, pedepsele pentru cei care dețineau această plantă au început să fie tot mai severe. În unele state precum Indonezia, Singapore sau Malaezia s-a ajuns la pedeapsa cu moartea pentru cei care dețineau sau cultivau marijuana. Astfel, s-au înregistrat mai multe cazuri în care oamenii au fost omorîți, printre care cel al lui Mustaffa Kamal Abdul Aziz, în vîrstă de 38 de ani, și Mohd Radi Abdul Majid, de 53 de ani, găsiți vinovați pentru traficul a 5.000 de rulouri de marijuana, executați pe 17 ianuarie 1996, în Malaezia. Acolo, pedeapsa cu moartea pentru traficul de droguri a fost promulgată în 1973, însă în prezent este suspendată și nu mai poate fi efectuată. Acum 15 ani, în Singapore, Raman Selvam Renganathan, care avea aproape trei kilograme de cannabis într-un apartament din oraș, a fost omorît în închisoarea Changi. De atunci a apărut un fel de tradiție, fiecare execuție avînd loc în aceeași închisoare, în zorii zilei de vineri, prin spînzurare.

Spre deosebire de țările în care consumul de marijuana este pedepsit chiar cu moartea, în alte state, cum ar fi Olanda sau Cehia, iarba este consumată în scop recreațional în limite impuse de lege de către oameni fără a exista vreo sancțiune. În Olanda, chiar dacă publicitatea directă este interzisă, cafenelele folosesc diverse imagini pentru a da de înțeles oamenilor că vînd băuturi sau țigări cu cannabis, dezvoltînd în acest mod afaceri profitabile. Și în Cehia, în urmă cu șase ani, autoritățile au decis ca persoanele care dețin maximum 15 grame de marijuana sau cultivă pînă la cinci plante să nu fie arestate, ci riscă să primească doar o amendă. În schimb, în Coreea de Nord, conform unor relatări, iarba poate fi cumpărată direct de la piață, nefiind considerată drog; cu toate acestea, alții spun că informația este falsă și, avînd în vedere statutul izolat al țării, greu de confirmat.

Tinerii din România vor să cumpere iarbă din farmacii

Rapoartele realizate în ultimii ani de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie arată că marijuana este consumată zilnic de 1% din populația Uniunii Europene, situînd cannabisul pe primul loc în ceea ce privește cotele pe piața ilegală a drogurilor. Afacerile dezvoltate din vînzarea acestei plante aduc anual cîștiguri în valoare de cel puțin 24 de miliarde de euro, conform unui studiu al pieței realizat în anul 2013. Cu toate că în țara noastră legea interzice cultivarea sau prepararea plantelor, oamenii au profitat de faptul că nu se spune nimic despre semințele de cannabis, ceea ce a dus la vînzarea liberă pe internet a acestora. Tendința pieței negre din întreaga lume este să se îndrepte tot mai mult spre această afacere, astfel că unele site-uri nu vînd direct marijuana, ci folosesc drept pretext suvenirurile cu semințele de cannabis, conform raportului mondial publicat de Biroul Națiunilor Unite.

În România, iarba este primul drog în preferințele consumatorilor, conform Agenției Naționale Antidrog. Tineretul Social Democrat, aripa tînără a PSD, a lansat săptămîna trecută un mesaj în care propunea o dezbatere în ce privește legalizarea drogurilor ușoare, sub sloganul „Hugs, not drugs”. Momentan, în România este interzisă cultivarea marijuanei în scop personal; în schimb, cannabisul medicinal a fost legalizat în 2013. Cu toate acestea, medicii încă nu eliberează rețete cu astfel de tratamente, iar acestea nu se găsesc în rețelele farmaceutice din țară. Există site-uri românești care comercializează legal canabidiol (CBD), ulei de cannabis care are efecte medicinale, dar nu și psihoactive.

Deși mesajul lansat de TSD a fost, cel mai degrabă, un exercițiu de imagine (nu este prima dată cînd politicieni români se folosesc de tema asta în scop electoral), mai este drum lung pînă putem vorbi în România despre o dezbatere serioasă asupra consumului medicinal și recreațional al cannabisului.

de Diana NECHITA

Surse foto:

dailymail.co.uk

pinterest.com

wikipedia.org

medioextremo.com

abs-cbn.com

 

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top