Atelierele în care arta se predă gratuit pentru studenți

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Atelierele în care arta se predă gratuit pentru studenți 477
Atelierele în care arta se predă gratuit pentru studenți

În fiecare universitate ieșeană există cercuri artistice în care studenții își pot exersa talentele. De la cluburi de teatru sau muzică care au fost înființate acum aproximativ 40 de ani, la concursuri de artă, tinerii înscriși la instituțiile de învățămînt superior din Iași, au o multitudine de activități din care pot alege. La Casa de Cultură a Studenților din Iași (CCS) există o diversitate mai mare a atelierelor la care studenții se pot înscrie fără a plăti vreo taxă.

Printre cele mai căutate ateliere din acest an de la CCS, au fost Ansamblul Folcloric „Doina Carpaților”, Clubul de muzică „Richard Oschanitzky” sau Teatrul Studențesc „XL” și, cu toate că există o perioadă exactă de depunere a formularului de înregistrare, studenții se pot înscrie tot anul, pe site sau direct la secretariatul CCS. „În timpul liber, în funcție de cum au programul la facultate, studenții vin aici pentru a învăța să cînte muzică pop, jazz, blues, ca mai apoi să participe la concursuri, spectacole, cum ar fi Gaudeamus sau festivaluri studențești. Sînt în total, la toate categoriile, peste 60 de studenți cu activitate permanentă”, a declarat Romeo Cozma, coordonatorul clubului de muzică „Richard Oschanitzky”.

Pentru cei interesați de creațiile literare, există revista de cultură „Junimea Studențească”, care a apărut în urmă cu zece ani, fiind condusă de poetul Emilian Marcu. În prezent, din acest club fac parte 21 de studenți de la diferite specializări, cum ar fi chimie, hidrotehnică sau agronomie. Pentru a se înscrie la acest atelier, doritorii trebuie să trimită două tipuri de texte: literatură beletristică sau SF. La clubul de chitară Petran, studenții merg o dată pe săptămînă, iar o condiție pusă de curînd este ca aceștia să aibă un instrument propriu deoarece nu sînt destule materiale pentru toți. „Spre deosebire de ceilalți ani, acum s-au înscris foarte multe persoane care nu au cîntat niciodată la chitară. Pentru că în club sînt mulți participanți, nu se mai poate lucra individual cu ei, astfel că vor forma grupuri de trei sau patru persoane”, a declarat Diana Mihai, responsabil de comunicare la CCS Iași.

Cluburi de pictură și teatru

Pasionații de pictură, fotografie sau grafică pot merge la clubul ConceptArt, coordonat de Daniel Moisii, pictor scenograf al CCS. După înscrierea pe site, studenții aduc la prima întîlnire cu grupul zece fotografii pe care le consideră cele mai bune, în timp ce la pictură aceștia au de realizat un tablou. „La grafică și pictură, după ce învață tehnica, se face o expoziție cu lucrările studenților o dată pe lună. Pe lîngă faptul că sînt gratuite, aceste cursuri le oferă posibilitatea de a expune ceea ce lucrează”, a adăugat Diana Mihai.

În anul 1978 a fost înființat de către Aurel Luca Teatrul „Ludic”, denumit acum „XL”, care este destinat studenților. Fondatorul a fost regizor aproape 40 de ani în acest teatru la care se pun în scenă atît drame, cît și comedii, ultima lor piesă jucată fiind „Un cuplu aiurit”. În prezent, teatrul este coordonat de Vera Nacu și cei mai mulți actori sînt studenții de la Universitatea Tehnică „Gherghe Asachi” din Iași (TUIAȘI). Reprezentanții CCS au mai adăugat că la Teatrul XL, înscrierile din această primăvară au crescut cu 70% față de cele din toamnă, fiind unul din cele mai mari procente din ultimii ani. După ce completează fișa de înscriere, studenții trebuie să suțină o probă care constă în recitarea unei poezii sau în cititul în oglindă.

Concursuri de talente și artă florală

Ligile de la universitățile din Iași organizează periodic diferite activități și concursuri la care se pot înscrie toți studenții. La TUIASI, există un ansamblu de dansuri populare și un cor înființat în anii ’80, la care cei mai mulți participanți sînt de la Facultatea de Electrotehnică. „Activitățile pe care le desfășoară ei nu sînt doar pe plan local, de-a lungul timpului au avut concerte, turnee în țară sau în străinătate. Studenții organizează dansuri populare, iar de curînd s-au gîndit la un altfel de concurs, numit «Mecanica are talente». La acesta au participat peste 300 de tineri și și-au arătat fiecare priceperea la dans, teatru sau în alte domenii”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director al Direcției Servicii Studențești de la TUIASI.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași (USAMV), ansamblul de dansuri populare „Mugurelul” a fost înființat în urmă cu 49 de ani și este format în prezent din aproximativ 90 de persoane. „Ne-am bucura ca pe lîngă studenții noștri să se mai implice în ansamblu și tineri de la celelalte universități. Sper să avem o colaborare bună cu Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași (UNAGE) deoarece acum ne interesează să avem și o fanfară. Sîntem în discuții cu ei pentru că vrem ca studenții de la UNAGE să facă un repertoriu muzical pentru ansamblul nostru”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activități sociale, studențești și relații cu alumni de la USAMV.

De trei ani, în luna mai, la USAMV este organizat festivalul „Așa-i viața omului” la care sînt invitate ansambluri studențești din toată țara, dar și din străinătate. În apropiere de Halloween, studenții participă și la concursul „Bostaniada”, dar și la concursuri de artă florală.

Trupă de dans pentru viitori medici

În urmă cu patru ani, pe data de 25 martie 2015, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a înființat Corala „Universitas” din care acum fac parte 40 de studenți. Preselecțiile pentru corală se fac de două ori pe an, în luna ianurie și în luna octombrie, iar repetițiile au loc de cel puțin două ori pe săptămînă. Formația muzicală de la UAIC participă la diferite evenimente, cum ar fi decernările de titluri Doctor Honoris Causa, la competiții muzicale internaționale și la târguri de carte. În corală se pot înscrie și studenți de la alte universități din Iași, fiind coordonați de lect. univ. dr. pr. Ionuț-Gabriel Nastasă, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie”.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) sînt șase cluburi în care studenții se pot înscrie gratuit, printre care se află o trupă de dans intitulată „Med Dance”, una de muzică care se axează pe partea vocală și instrumentală, dar și revista „Pulsul Medicinistului”. De toate acestea se ocupă Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), iar înscrierea studenților se realizează la începutul anului universitar prin preselecții. Doar în cazul clubului de fotografie înscrierea se face pe baza unui portofoliu care conține cele mai reprezentative lucrări ale studentului. „Numărul participanților la fiecare atelier este în intervalul 15-20 și ei provin în cea mai mare parte de la Facultatea de Medicină Generală, apoi de la Asistență Medicală. Prezența acestora în SSMI este încă din anii `90, fiind un mod prielnic pentru studenții mediciniști de a-și pune în valoare latura artistică și pentru a o dezvolta armonios”, au declarat reprezentanții SSMI.

La Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în urmă cu nouă ani a fost înființată asociația „Artium” din care fac parte în prezent 18 membri. Aceștia au cîte o întîlnire pe săptămînă, marțea și organizează training-uri, teambuilding-uri, dînd totodată participanților ocazia de a își expune creaţiile (fotografie, grafică,desen) publicului. La momentul actual, studenții din asociație se ocupă de festivalul Gaudeamus, care presupune ca două sau trei asociații să se unească să creeze momente artistice pentru un întreg spectacol.

Toate cele cinci universități ieșene de stat, cît și alte instituții auxiliare, oferă cursuri gratuite pentru cei care vor să își practice hobby-urile chiar și în spațiul academic. De la fotografie, muzică, dans sau teatru, studenții își pot alege domeniul de interes și pot urma, pentru o perioadă nedefinită, acea activitate.

de Diana MARCU
de Diana NECHITA

Sursa foto: CCS Iasi

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top