14 pași în sălbăticia Irlandei

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la 14 pași în sălbăticia Irlandei 41
14 pași în sălbăticia Irlandei

Cîntărețul irlandez Hozier, cel care a fost nominalizat la premiile „Grammy” în 2014 pentru piesa „Take me to church”, a lansat un nou album – „Wasteland, Baby!” la începutul lunii martie 2019. Se pare că Hozier a reușit să atragă din nou atenția publicului, ținînd cont de milioanele de vizualizări pe Youtube. Irlandezul a abordat un alt stil muzical în noul material discografic, care are 14 melodii, dar și alte teme precum iubirea, libertatea și tristețea.

„Nina Cried Power” este prima piesă de pe album, cîntată în colaborare cu Mavis Staples, un blues ritmat, cu referințe la mișcarea drepturilor civile din anii ’60 și la tendințele rasiale de astăzi. Hozier îi amintește în piesă pe John Lennon, James Brown, Bob Dylan, Nina Simone, B.B King și pe toți cei care au cîntat despre libertate, unii chiar înainte de a fi bogați și celebri. Versurile fac trimitere la cultivarea speranței și a solidarității atunci cînd totul pare pierdut. Pentru aproximativ patru minute, piesa îți poate atrage atenția, chiar dacă nu ești un adept al acestui gen de muzică.

„Shrike” este o altă melodie de pe album, cu influențe de indie rock și blues. Titlul piesei reprezintă, de fapt, numele unei specii de păsări cîntătoare, artistul comparîndu-se astfel cu o pasăre. Prin versurile sale, Hozier evidențiază încercarea de a recăpăta iubirea pierdută, făcîndu-se totodată responsabil de suferința provocată. Artistul cîntă pe tot parcursul melodiei pe voce de piept, chitara și toba fiind nelipsite, simțindu-se un ușor aer de muzică tradițională irlandeză.

Un alt blues de pe album este „Dinner & Diatribes” (Cină și diatribe), piesă ce a strîns peste patru milioane de vizualizări pe canalul de Youtube al artistului. Cîntecul începe cu o chitară cu un sunet jucăuș, o tobă și un bas puternic. Ca și în alte piese ale artistului, versurile de dragoste sînt nelipsite, cînărețul valorificînd și idealizînd iubirea, chiar și după sfîrșitul unei relații: „Dragă, clubul ăsta este blocat/ Cină și diatribe/ Știam bine de la prima noastră conexiune/ Privirea cu răutate din ochii tăi”. Melodia are un crescendo lin, artistul trecînd aproape neobservat de la o tonalitate la alta. Se pare că Hozier a găsit inspirație în muzica soul, iar acest lucru se resimte în mare parte din noile sale piese. Albumul include o diversitate de piese, de la cele de dragoste, lente, la cele pline de energie. Noul material discografic al artistului ar putea fi de ajutor într-o zi mohorîtă sau atunci cînd trebuie să mergi dis-de-dimineață la facultate pentru că ritmurile pieselor ți-ar putea da o energie pozitivă.

Text scris de Elisa TÎRGOVĂȚU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top