Liftul s-a oprit la punctul termic

1001 de chipuri, Fără categorie Niciun comentariu la Liftul s-a oprit la punctul termic 34

A făcut școala de liftiere în perioada comunismului, iar în trei luni a învățat tot ce ține de conduita unui liftier – despre partea tehnică a unui ascensor și despre componentele din care e făcut motorul, despre frînghii și alte lucruri mărunte. Erica are 51 de ani, iar 13 ani a fost liftieră la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Însă, la sfîrșitul semestrului I, ea, împreună cu o altă colegă, au fost mutate la punctul termic al Universității pentru că cei de acolo au considerat într-o bună zi că nu mai au nevoie de liftieri. Cu fața palidă și cu mișcări lente ale mîinilor Erica își netezește deseori paltonul negru cu podul palmei. Îți dai seama că este o femeie cochetă după îmbrăcămintea elegantă – pantaloni călcați la dungă, o bluză roșie și o eșarfă prinsă simplu la gît.

Meseria de liftier era una liniștită, mai puțin în momentele în care studenții nu înțelegeau că liftul nu poate duce mai mult de zece persoane odată. „Majoritatea sînt teribiliști; eu le explicam că nu încap toți, dar ei nu înțelegeau și se înghesuiau pînă cînd intrau cîte 15. Atunci, liftul se bloca între etaje și chiar dacă eu îi scoteam repede din lift, nici unul nu îmi mulțumea”, spune Erica. Nu o sa poată uita ziua în care o studentă a ieșit de la examen și a intrat în lift. A pupat oglinda spunînd: „Doamne ce deșteaptă sînt, am făcut tot la examen!”. În zilele cu mai puțină agitație, Erica prefera să citească un ziar sau să mai schimbe două- trei vorbe cu oamenii care treceau pe lîngă lift.

Începe să plîngă cînd își amintește momentul în care a fost nevoită să își strîngă lucrurile din camera care i-a servit drept vestiar și pe care o împărțea cu colega ei. „A fost groaznic să îmi pun toate lucrușoarele în genți. Pot spune că am locuit aici timp de 13 ani și nici nu știu cum să explic ce sentiment apăsător mă cuprisese atunci”, spune în timp ce își șterge lacrimile cu un șervețel. După ce își revine în fire, povestește că lifturile sînt foarte vechi și că nici măcar piese de schimb nu se mai găsesc. Din cauza acestui lucru, „o să se blocheze în așa fel încît nici pompierii nu o să îl mai poată debloca”. Își amintește un moment în care colega ei s-a dus să își ia de mîncare, iar cînd s-a întors a găsit salvarea, poliția și pompierii toți încercînd să îi scoată pe studenți din lift. „Este o responsabilitate mare. Sînt unii cărora le este frică de locurile înguste, iar dacă se blochează trebuie să îi calmezi și să ai grijă să nu leșine”, spune femeia.


***

Astăzi, la universitate, s-a blocat liftul. Erica a trecut să-l salute pe portar și, cînd a aflat, a aruncat imediat o privire să vadă despre ce-i vorba. A știut imediat care-i problema și, deși ar fi putut să-l repare, n-a făcut-o. De scurtă vreme, „nu mai e în fișa postului meu”.

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top