Fumigenă politică cu consecințe internaționale

Cap în cap Niciun comentariu la Fumigenă politică cu consecințe internaționale 34
Fumigenă politică cu consecințe internaționale

Ignorînd ani de zile de diplomație cu țări din lumea arabă, premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, 24 martie 2019, în cadrul unei vizite în Statele Unite, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, oraș disputat între palestinieni și israelieni. Unul dintre argumentele primului ministru a fost: „După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român.”

Nu este prima oară cînd subiectul este adus în spațiul public de către PSD, anul trecut avînd loc discuții în contradictoriu între liderii partidului și președintele Klaus Iohannis. Tot atunci, președintele PNL Ludovic Orban a depus o plîngere penală pentru înaltă trădare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie împotriva Vioricăi Dăncilă.

Contextul în care România s-a implicat în discuția asta este dat de faptul că în decembrie 2017 Donald Trump a anunțat mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunțul a fost primit cu critici dure din partea Uniunii Europene, statelor arabe, Rusiei și ONU și, deși Statele Unite se așteptau ca alte țări să le urmeze exemplul, doar două au făcut-o, Guatemala și Paraguay, state cu puțină influență în politica mondială, iar Paraguay s-a răzgîndit între timp. Consensul lumii politice internaționale a fost împotriva deciziei Statelor Unite, argumentînd că nu ar respecta drepturile palestinienilor.
În octombrie 2018, Ministerul Afacerilor Externe a trimis Guvernului o analiză a efectelor mutării ambasadei, cu argumente pro și contra, însă ministrul Teodor Meleșcanu nu a declarat public în ce direcție este recomandarea generală.

Declarația recentă a premierului a fost desigur primită cu entuziasm de Israel, dar a atras criticile altor țări din regiune și a dus la anularea vizitei la București a Regelui Iordaniei. Deși acesta a spus explicit că își anulează vizita în urma acestei decizii, Viorica Dăncilă a declarat că nu acesta e motivul, ba chiar a dat vina pe președinte, spunînd că ar fi gestionat prost situația.

La fel ca alte subiecte lansate de PSD în spațiul public, și această decizie controversată are drept scop mai degrabă distragerea atenției de la alte probleme ale coaliției de guvernare, liderii PSD neavînd vreun interes real în mutarea ambasadei, care, cel mai probabil, nici nu se va întîmpla. Însă acest joc este cu atît mai iresponsabil avînd în vedere poziția Uniunii Europene pe subiect și faptul că în momentul actual România deținde președinția Consiliului UE, stricînd frontul comun al blocului politic.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top