Poveștile europene ale românilor de succes, aduse la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Poveștile europene ale românilor de succes, aduse la Iași 26
Poveștile europene ale românilor de succes, aduse la Iași

Duminică, 7 aprilie 2019, începînd cu ora 11.30, în Sala Mare Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI), evenimentul „EU’re here to stay: În ce Europă vrei să trăiești?” a dat startul unei serii naționale care cuprinde șase conferințe. În formatul prezentărilor de tip TEDx, Biroul Parlamentului European în România, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a adus în fața publicului ieșean patru tineri de succes, recunoscuți mondial pentru performanțele lor: Cornel Amariei, Andrei Tudor, Ana Maria Hogaș și Tedy Necula. Deși au vorbit despre poveștile lor de viață, aceștia au subliniat felurile în care faptul că sînt cetățeni europeni i-au avantajat și au accentuat, cu precădere, cît de important este ca tinerii să conștientizeze că alegerile europarlamentare din data de 26 mai sînt importante.

„Aceste lucruri se întîmplă pentru că la Parlamentul European ne preocupă două chestiuni legate de alegerile din luna mai: pe de o parte ne preocupă prezența la vot, care la ultimele alegeri a scăzut în mod constant. Pot să vă dau următoarele două exemple – la alegerile din 2014 aproape 70% dintre români nu au votat. Dacă ne uităm la segmentul de vîrstă 18-24 de ani, aici cifra este de 80%. Aceste cifre sînt paradoxale, pentru că dacă ne uităm la alte studii, 60% dintre români cred că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun; așa că undeva nu se face legătura între beneficiile pe care oamenii le văd și le înțeleg și mersul lor la vot”, a menționat Mihai Roșioru, reprezentantul Biroului Parlamentului European. Acesta a adăugat că cel de-al doilea lucru este strîns legat de structura viitorului Parlament European, susținînd faptul că între cele două probleme există o legătură de cauzalitate, anume că prezența scăzută la vot va avea grave consecințe asupra viitorului Parlament.

Uniunea Europeană, deschizătoare de drumuri

Cei patru au urcat pe rînd pe scena TNI și au prezentat publicului povești din domenii diverse, acestea întîlnindu-se numai odată cu exprimarea recunoștinței față de lucrurile pe care apartenența României la Uniunea Europeană le-a facilitat pentru ei. Astfel, Cornel Amariei, un tînăr în vîrstă de 25 de ani, inclus în ediția din 2018 a topului celor mai remarcabili tineri din lume a povestit celor prezenți în sală despre felul în care l-a afectat faptul că a fost cel de-al doilea copil al unei familii în care ambii părinți au avut deficiențe locomotorii. Deși dintr-o familie diferită, tînărul pasionat de informatică a reușit, încă din liceu, să creeze împreună cu un coleg o aplicație care venea în ajutorul chimiștilor și le ușura accesul la informații, pentru ca mai apoi să înceapă să lucreze, pe cont propriu, la prototipul unui sistem de asistență pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Tot pentru a sări în ajutorarea celor din jur a participat și Ana Maria Hogaș, o tînără arhitectă care, după o călătorie pe motocicletă în Africa a hotărît să organizeze, împreună cu partenerul său, expediții pentru oamenii care își doresc să învețe cît mai multe despre cultura africană, despre supraviețuirea în sălbăticie și despre diferențele culturale.

Cel care a stîrnit cele mai multe hohote de rîs în sală a fost Andrei Tudor. În vîrstă de zece ani, Andrei a susținut o prezentare despre pasiunea sa, robotica, și a povestit despre cum a ajuns să fie inventatorul unei noi modalități de identificare a pietonilor și bicicliștilor în situații de vizibilitate scăzută, anume a unei centuri cu semnale controlate prin intermediul unei aplicații mobile. „La vîrsta de șase ani a trebuit să mă întorc în București. Trebuia să încep școala și, totodată, un curs de programare. Atunci am aflat cum funcționează mai bine calculatorul. Toată electronica, mai apoi, am învățat-o la Facultatea de Electronică, la un curs la care erau înscriși numai studenți – pe atunci aveam chiar șapte ani. Inițial, mi-a fost cam frică, dar apoi, cînd am văzut cît știu și ceilalți, mi-a trecut”, a spus Andrei Tudor, care, mai apoi, a făcut o demonstrație, arătînd celor din sală felul în care funcționează inveția sa.

Hohotele de rîs stîrnite de cel mai tînăr invitat au fost, în scurt timp, înlocuite de liniște și de încurajări, cînd regizorul Tedy Necula a apărut pe scena TNI. Recunoscut la nivel internațional, Tedy Necula și-a început prezentarea recitînd poemul lui Marin Sorescu, Simetrie. Acesta a vorbit în continuare atît despre felul în care el percepe frica, despre emoții, despre importanța asumării alegerilor, cît și despre proiectele sale aflate momentan în lucru.

Intrarea la conferințele „EU’re here to stay” este liberă, înscrierea participanților realizîndu-se atît online, pe www.romania.dedataastavotez.eu, cît și la intrarea în sălile în care evenimentele urmează să se desfășoare.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top