Săptămînă de aur la Economie

Academia de gardă Niciun comentariu la Săptămînă de aur la Economie 25

Patru premii importante au fost obținute, săptămîna trecută, de către stu­­­denți de la Facultatea de Eco­no­mi­e și Administrarea Afa­ce­ri­­lor (FEAA) a Universității „Ale­­xan­dru Ioan Cu­­za” (UAIC).  Alexandru Maxim, aflat în pri­mul an de master la FEAA, a obținut Ma­rele Premiu la Olimpiada Na­țio­­­nală a Studenților Economiști, la secțiunea Marketing, desfășurată la Universitatea Româno-Ame­ri­ca­­­nă din București în perioada 20-22 noiembrie. Acesta a prezentat în con­­curs o lucrare de cercetare, denumită „Poziționarea vi­­nurilor româ­nești pe piață”.

Masterandul a declarat că a ajuns să parti­ci­pe la această olimpiadă după ce s-a în­scris de curiozitate la o sesiune de co­municări științifice în primăvara aces­tui an. A obținut primul loc cu cer­cetarea în domeniul brandurilor ro­mânești de vinuri, ajungînd astfel să fie înscris la faza națională a concursului. „În vacanța de vară am con­tinuat să documentez lucrarea, să ajung la un eșantion concludent pentru Iași. În total a durat cam șase luni să termin proiectul. Premiul mi-a dat în­credere în forțele proprii și de-acum sper să particip la conferințe in­ter­na­țio­nale”, a afirmat Ale­xan­dru Ma­xim. Pentru Marele Pre­miu, cî­ș­ti­gă­to­rul a primit suma de 2.000 de lei.

Alți doi studenți de la FEAA, Se­bastian Mahu și Alina Camelia Sarug au obținut Premiul I la sec­țiu­nile Marketing, respectiv Fi­nan­țe și Instituții Financiare, din ca­drul aceleiași Olimpiade.

„Obținerea Marelui Premiu «Con­­stantin Florescu» este o tradiție pen­tru facultatea noastră, întrucît și anul trecut două studente de la noi au ob­ținut acest premiu. Ne bucurăm și pen­tru celelalte premii, în valoare de 1.300 de lei, respectiv 500 de lei pen­tru men­­țiuni”, a precizat prof. univ. dr. Car­­men Pintilescu, cancelar al FEAA.

Olimpiada Națională a Stu­den­­ților Economiști este organizată de Asociația Facultăților de Eco­no­mie din România și se desfășoară pe patru sec­țiuni: Cibernetică, Sta­tis­tică și In­for­matică Economică, Economie și Dez­voltare Durabilă, Finanțe și In­stituții Financiare, respectiv Mar­keting.

Curent din joc de glezne

Un alt rezultat notabil a fost obținut de echipa formată din Adrian Brudaru și Cezar Dumitru Ursan, studenți ai aceleiași facultăți. Aceștia au ocupat primul loc la etapa na­­țio­na­lă a competiției in­ter­na­țio­na­le Global Innovation Tournament 2009 (GIT) prin inventarea unui în­căr­cător eco­­logic pentru telefoanele mo­bile. „Re­­­alizarea acestui dispozitiv ne-a luat cam patru zile: o seară de gîndire, una de experimen­ta­re și alte două zile pen­tru construi­rea efectivă a prototipului”, a de­cla­rat Adrian Brudaru.

Dis­pozitivul are la bază un quartz care transformă ener­gia pe care o de­ga­jă omul în timpul mersului în ener­gie electrică, astfel încît în­căr­că­to­rul poa­te fi folosit ori­unde, fără a ne­ce­si­ta alimentarea de la o priză, ci do­ar ata­șarea în jurul glez­nei. „Mulți au spus că ar fi ideal atunci cînd merg la mun­te, iar alții ne-au sugerat alte modalități de întrebuințare. În cazul produc­ției de serie, ar putea fi scos pe piață la un preț comparabil cu cel al unui în­cărcător normal”, au precizat tinerii inventatori.

Producția de serie ar face prețul competitiv

Concursul la care aceștia au participat s-a desfășurat în perioada 3-15 noiembrie, iar provocarea de anul acesta a fost „Economisește într-un mod distractiv”. Printre organiza­torii competiției se află și o universitate de presti­giu: Stanford Uni­ver­si­ty. Invenția a atras atenția multor per­soane atît din țară, cît și din stră­i­nă­tate, studenții fiind întrebați cît cos­tă și cînd începe producția de se­rie. „Dacă cineva dorește să re­pro­du­­că designul, este binevenit, dar da­că este vorba de companii cunoscute în domeniu, o colaborare ar fi cea mai bună cale și pentru ei, dar și pen­tru noi, pentru a dezvolta o în­trea­gă linie de astfel de produse”, au sus­ți­nut cei doi. În plus, au fost invitați să par­ticipe și la Salonul na­țio­nal de creație și inventică pentru ti­neret 2009.

Pe 3 decembrie, pe site-ul GIT, vor fi făcute publice numele cî­ș­ti­gă­to­ri­lor globali ai competiției.

Raluca IANCU

Sandrina Irina LUNGU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top