Criminal pe viață

Opinia de la centru Niciun comentariu la Criminal pe viață 0

Cuvîntul „om” te urmărește toată via­ța. E omenește să faci o greșeală, dar e inuman să greșești prea tare, așa cum interzic cele zece porunci. Gra­ni­ța e atît de fină și parcă atît de în­gro­­șată de oameni, că nici măcar filtrul personal nu mai are puterea de a-ți spune cînd să acuzi și cînd să ții pia­tra pe care voiai s-o arunci în bu­zu­­nar.

Deținuți din toată țara s-au urcat pe scenă și și-au jucat viața. Episoade du­reroase ale căror protagoniști au fost în trecut i-au solicitat din nou ca să ocupe locul principal. Re­muș­că­ri­le și le trăiesc la infinit, dar de data aceas­ta o fac de bunăvoie, să le dea ce­lor care își stăpînesc libertatea de a fi o lecție. „Vrem să fim înțeleși”, spu­ne un băiat din Penitenciarul Iași. În­țe­legerea însă e un dar mai de preț de­cît libertatea. O dobîndesc prin du­re­re doar cei care au văzut cum gratiile se așază ca o santinelă în fața cui­va drag.

Îl felicităm pe cel care a absolvit o facultate, de ce nu i-am pune mîna com­pătimitor pe umăr și celui care s-a lăsat de droguri? E o chestiune de în­țe­legere. „Anul trecut am fost la cam­pionatul mondial de fotbal pentru deținuți și toate ziarele au scris că dro­gații, criminalii și tîlharii joacă fot­bal. E important ce și cum zice pre­sa”, spunea unul dintre deținuții tru­pei de teatru din Penitenciarul Ti­mișoara. Nimic nu s-a schimbat de la Victor Petrini încoace. Părem că-i înțelegem, dar tot la omorît șo­bo­lani îi trimitem. Mai ales noi, oa­me­nii din presă credem că „un titlu vin­de mai bine” dacă unul dintre cu­vin­te este „criminal”. Drogații sînt niș­te drogați, nu trebuie să ne fie milă de ei, despre hoți știm că au o su­fe­rin­ță incurabilă, de unde și „cine fură azi un ou, mîine va fura un bou”, cri­mi­nalii sînt cei mai păcătoși pentru că numai Dumnezeu poate lua o via­ță. Doar Dumnezeu are și prerogati­ve de judecător și totuși n-am așteptat să fim distribuiți în rolul de Demiurg pen­tru a arăta cu degetul.

Alina Horeanu joacă și ea într-o pie­să. Mi-a fost frică de ea ca de propria-mi conștiință. Oare îi pare rău, re­gretă fata asta ceva? I-am vrea pe de­ținuți tăvălindu-se pe jos în fiecare zi de durere și remușcări, doar așa și-or spăla sufletul în fața noastră. Alina Ho­reanu nu a vrut să spună nimic, de­­cît pe scenă. Acolo a înviat și și-a dus la capăt rolul. Am văzut re­muș­ca­­re în ochii ei? Nu am vrut să văd ni­mic pentru că toți din jurul meu m-au învățat că un criminal asta e, pe via­ță.

Și tot pe viață, ce mai rămîne din el? Poate că rămîne „om”. Judecați voi.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top