Amintiri de pe strada ’89
Navighează pe-o pagină de carte 29 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Amintiri de pe strada ’89 1„L-am urît pe Ceaușescu. Ani, oameni, disidență” este titlul volumului lansat recent de profesorul bucureștean Gabriel Andreescu. Cu această carte de relatări și memorialistică, autorul încearcă să atragă atenția asupra răului nemărginit pe care l-a provocat românilor și țării dictatura lui Nicolae Ceaușescu.
Pe parcursul a zece ani, 1979-1989, prin intermediul diaristicii sau a eseului, sînt evocați oamenii întîlniți, disidenții, programele anticeaușiste, eșecurile pe plan revoluționar, aresătrile, interogatoriile, declarațiile de la Europa liberă, posibilitățile de a părăsi țara sau ajutorul acordat de către liderul sindical polonez Lech Walesa, toate încercările disidenților români de a scăpa de comunism. Nu lipsesc mărturiile despre paranoia psihologică a conducătorului României, grandomania și dorințele lui de fast dublate, spre sfîrșitul regimului, de semne inconfundabile de senilitate.
Autorul ridică și problema crimelor pe timp de pace, acele monstruozități produse în timpul regimului totalitar de către oameni care nu sunt cu nimic mai prejos decît criminalii de război: Nicolae Ceaușescu și unii membri ai familiei sale, Partidul Comunist Român, membrii guvernului și personajele-cheie ale Securității.
Comunismul părea, înainte de 1989, o formă de subjugare a cetățenilor deveniți sclavi într-o închisoare fără ziduri. Totul părea atît de bine pus la punct, încît singura speranță de a scăpa de comunism era moartea conducătorului, situație exprimată de autor printr-o satiră: „Să nu apuci ziua în care o să moară Ceaușescu!”
Bogdan FEDEREAC
Adaugă un comentariu