Ministerul a uitat de Filarmonica
Academia de gardă 26 mai 2008 Niciun comentariu la Ministerul a uitat de Filarmonica 3Dupa o luna si jumatate de cind Filarmonica de Stat “Moldova” din Iasi a trecut in patrimoniul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT), nici un ban din cele 5,5 milioane de euro pentru renovare nu a fost trimis. “Banii vin la Universitatea de Arte. Cei de acolo cunosc mai bine situatia. Noi asteptam sa se reinceapa lucrarile de refacere a cladirii”, precizeaza ing. Corneliu Sipoteanu, director administrativ al Filarmonicii. Conducerea Universitatii de Arte “George Enescu” asteapta fondurile de la Minister, iar MEdCT refuza sa faca orice comentariu deocamdata, desi Cristian Adomnitei, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, afirmase pe 28 noiembrie 2007 intr-o conferinta de presa ca “a doua zi de cind Episcopia Romano-Catolica va preda stabilimentul Filarmonicii vom trimite finantarea necesara”.
Pe data de 11 aprilie, Episcopia Romano-Catolica a incheiat un contract de locatiune cu Universitatea de Arte “George Enescu”. Imobilul se va afla in administrarea institutiei de invatamint timp de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului. Refacerea imobilului a inceput in anul 1991, ca urmare a degradarii cauzate de cutremurele din anii 1977, 1986 si 1990 si a pinzei freatice a terenului pe care este construit. Cind Episcopia Romano-Catolica a revendicat cladirea, fondurile de finantare au fost sistate complet.
Cladirea in care isi desfasoara activitatea Filarmonica de Stat din Iasi a fost construita in stil neoclasic in jurul anului 1815, de vistiernicul Alecu Bals. Citiva ani mai tirziu, imobilul a devenit sediu al Ordinului Notre Dame de Sion, pina in 1947 cind Institutul francez Sacre Coeur s-a desfiintat. In 2003, Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatii a primit cererea Episcopiei. Comisia Speciala de retrocedare a bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase a decis ca cererea este intemeiata. Pe 27 iunie 2007, a fost luata decizia de retrocedare a cladirii Filarmonicii, in total aproximativ 3.500 de metri patrati dintre care 2.700 reprezentind suprafata construita.
Diana IONITA
Adaugă un comentariu