Drumul spre muzeu
Opinia de la centru 17 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Drumul spre muzeu 3Hannah a apărut ușor în piața orășelului ei, de pe o stradă îngustă, străjuită de clădiri vechi. Pășește aerian, de parcă e prima dată cînd trece pe aici, lîngă biserica cu turlă de secol XV, lîngă vitrina cu uitatele decorațiuni de Crăciun, lîngă parcul de joacă pentru copii. Coboară strada, are o căciuliță verde pe cap și pare că abia a părăsit adolescența. Hannah este unul dintre cei cîțiva tineri absolvenți de universitate, trei cu ea, care au decis să se reîntoarcă în acel orășel din Cehia, de la granița cu Germania, ca să trăiască și să muncească unde s-au născut. „Nu mă văd în altă parte, am tot ce îmi trebuie aici.
Uneori este greu, pentru că nu prea am cu cine să îmi petrec timpul, sunt mai mulți bătrîni la noi în oraș. Dar îmi place ceea ce fac”. Hannah este muzeograf. E meseria la care visa din timpul Facultății de Istorie. Acum, la 28 de ani, are o cană cu vin fiert între degete, și un zîmbet de parcă a văzut înflorind ghiocei. „Este un loc foarte potrivit pentru mine, sunt documente vechi, prețioase. Documente care atestă construcția castelului nostru, din secolul XII, acum în ruine, sau despre biserica Sfîntul Nicolae, în minunatul ei stil gotic. Ating aceste documente în fiecare zi!”
Valter este pentru prima dată în Cehia. E una din ultimele țări de pe lista lui de călătorii în Europa. S-a născut în Brazilia, a trăit în Italia, Anglia, Slovacia și trebuie să plece mereu de acasă, oriunde se nimerește să fie asta, ca să nu uite cine e. Face fotografii, îi place la nebunie, a studiat silvicultura și e inginer silvicultor în jungla amazoniană. Vorbește șase limbi, și le ia pe toate cu el, prin Africa sau Asia. După peregrinările astea a înțeles un lucru foarte important.
Ce vrea să facă cu viața lui. Vrea să fie jurnalist. Spune că e o concluzie grea, pentru că trebuie să ia totul de la capăt, mai ales în vremuri prea puțin fericite pentru profesia asta. „Vreau să scriu, cred că mereu am vrut asta. și vreau să depășesc faza de jurnal. Să mă numesc și eu jurnalist.” Trage din țigară și își urmărește visele pe geamul trenului, printre copacii înzăpeziți ai Cehiei.
Valeria a avut aceeași iluminare, după o carieră în economie și una în modelling. „Cîștig foarte mulți bani cu economia. Și ce rost are asta, dacă nu îmi place ceea ce fac?” Spune că vrea să scrie povești, indiferent ce înseamnă asta. Despre drama femeilor traficate, despre berea cehească, despre emigranți. Ochii ei albaștri trec de la subiectele pe care și le-a notat pe hîrtie și se pierd în fumul gros din Chapeau Rouge, un bar club din Praga.
Și Valter, și Valeria, au un vis ce pare păgubos, dacă e să așterni pe hîrtie argumente pro și contra. Publicațiile renunță la colaboratori și la jurnaliștii freelanceri, plătesc mizerabil o muncă ce a presupus timp, bani și efort. Ziarele își restrîng numărul de pagini și dispar, poveștile sînt scrise în semne mult mai puține. Pentru ei nu contează asta. Vor să lase o meserie bănoasă și sigură, ca să se aventureze pe aceste nisipuri mișcătoare. „Cred că pentru asta m-am născut!”, și rîsul zgomotos al Valeriei umple încăperea, ca și cum a spus ceva ce pare deplasat, pe care vrea să-l mascheze. Dar este prea tîrziu, amîndoi prietenii mei sînt în drum spre muzeul Hannei.
Roxana LUPU
Adaugă un comentariu