Teama de Rusia, in dezbatere la Iasi

Academia de gardă Niciun comentariu la Teama de Rusia, in dezbatere la Iasi 2

Rusia a devenit o supraputere datorita mediatizarii excesive, statul nu este decit un “colos cu picioare de lut”, care nu incearca altceva decit sa devina mai importanta decit URSS, insa prin aceleasi metode sovietice. Cu ocazia lansarii celui de-al patrulea numar al revistei “Foreign Policy” s-a organizat miercuri, 21 mai, dezbaterea “Sa ne temem de Rusia?”. Moderatorul intilnirii din Sala Aula Magna a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” a fost jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactor sef-adjunct al ziarului  “Adevarul” si redactor sef al revistei “Foreign Policy”. Invitatii la dezbatere, Liviu Antonesei, conf. univ. dr. al UAIC si Dan Dungaciu, conf. univ. dr al Universitatii din Bucuresti, au incercat sa gaseasca un raspuns la tema lansata.

“Rusia utilizeaza si in momentul de fata “diplomatia conductelor”, iar ea nu se va putea ridica niciodata numai prin resursele energetice””, considera conf. univ. dr. Dan Dungaciu. Pericolul de care se teme toata lumea vine din criza petrolului, iar  pretul de 130 de dolari pe baril le confera oligarhilor rusi o mare putere de decizie in lumea intreaga. Faptul ca Romania plateste in momentul de fata aproape cel mai mare pret  pe gaz se datoreaza agendei externe prost construite. Tratativele bilaterale nu sint inca bine inchegate, dar “Ce sa le cerem rusilor? Oricum Rusia iti da ceea ce vrea ea sa iti dea. Pretul gazului nu a fost negociat de Iliescu sau Basescu. A fost negociat dinainte”, conchide Dan Dungaciu.

O studenta din public a tinut sa precizeze: “Stiti care este diferenta dintre o democratie normala si cea a Rusiei? Diferenta dintre un scaun si un scaun electric.”

De la fobia fata de Rusia s-a trecut la problema Republicii Moldova care, pentru Liviu Antonesei, nu este decit “o fictiune geo-politica” cauzata de ignoranta Romaniei. Statul roman are in momentul de fata o problema care tine nu numai de politica externa, ci mai ales de politica interna. “Cind vom fi seriosi in interior, atunci vom fi tratati serios si in exterior.  Avea dreptate Ceausescu cu politica sa externa si interna”, a mai adaugat Liviu Antonesei.

Dan Dungaciu a atras atentia si asupra Transnistriei fata de care Rusia isi manifesta interesul prin mentinerea trupelor in spatiul nerecunoscut international, iar amenintarea apare prin pericolul unei absorbtii a Basarabiei venite din partea statului la est de Nistru. “Cum va puteti explica faptul ca dupa aproape 17 ani de independenta, Moldova nu a reusit sa institutionalizeze Gagauzia unde si acum se vorbeste numai in rusa, se asculta posturi rusesti si exista o influenta a armatei rusesti?”.

La sfirsitul intilnirii, referindu-se la pretextul intilnirii, Liviu Antonesei a fost transant: “Degeaba ne plingem de aroganta Rusiei, daca sintem niste idioti”.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top