Artele sînt lăsate în stradă

Academia de gardă Niciun comentariu la Artele sînt lăsate în stradă 0

Conducerea Universității de Ar­te „George Enescu” din Iași (UAGE) este nevoită să renunțe la pro­iectele pentru acest an universitar, care constau în reabilitarea și consolidarea ins­ti­­tu­ției și a căminului. Acest lucru se da­torează faptului că la sfîrșitul anului tre­cut prim-ministrul Emil Boc a a­nun­țat că va aloca cel puțin 20% din bu­­get pentru investiții publice și la în­ceputul acestui an, ministrul Fi­nan­țelor Sebastian Vlădescu a a­nun­țat că nu­mai 4% din PIB va mer­ge către domeniul investițiilor și lu­cră­rilor noi.

Banii îi ocolesc pe artiști

În aceste condiții, UAGE a ho­tă­rît să a­nu­le­ze reabilitarea și re­func­țio­na­li­za­rea po­dului existent la clădirea din str. Ho­ria nr. 7-9, structurarea unui nou la­borator de practică a presei, cu a­pli­cație pentru specia­lizările Mu­zi­co­logie și Tea­trologie, mansardarea se­diu­lui central și al căminului din str. Bucium, nr. 17.

„Nu se mai reabilitează pentru că nu avem fonduri. Nu sunt bani de la Guvern. Noi pentru mansardare și pod avem deja scoasă toată docu­men­tația, certificatul de urbanism. Le­gislația spune că nu putem de­ma­ra vreo lucrare atît timp cît noi nu a­vem în cont minim 50% din valoa­rea devizului. Noi am pregătit logis­ti­ca, documentarea, vrem să ob­ți­nem și autorizație, dar în condițiile as­tea nu se poa­te. La­bo­ratorul de practică a presei îl fă­ceam dacă mansardam universita­tea. Încă nu am primit bugetul, îl pri­mim­ cam prin lu­na aprilie”, a spus ing. Vio­rel Fe­cioru, responsa­bil pe compartimentul investiții și vi­cepreședinte al organizației de sin­di­cat la UAGE.

Creativ la înghesuială

Pentru mansardarea sediului cen­tral era nevoie de o sumă de 8 mi­lioane de lei, sumă care trebuia tri­misă de Mi­nisterul Educației, Cer­cetării și Inovării. Sediul central cuprinde Fa­cul­tatea de In­ter­pre­tare Muzicală și Facultatea de Com­poziție, Muzi­co­lo­gie, Pe­da­go­gie Muzicală și Teatru. Po­trivit di­rec­torului general administrativ, Du­mitru Spătaru, „mansarda­rea va face ca numărul de săli de studiu ale celor două facultăți, de muzică și tea­­tru să se suplimenteze cu cca. 30, re­zolvînd în acest mod toate solici­tă­rile de spații ale acestor facultăți.”

Intenția cu privire la mansardare da­tează din anul 2008. Momentan, a­­cest corp al universității cuprinde 60 de săli de studiu, insuficiente pen­­tru sus­ți­ne­rea orelor de curs. Mansardarea că­mi­nului din str. Bu­cium, nr. 17, necesită o investiție de șap­te mi­lioane de lei, care ar putea fi ob­ți­­nută de la Mi­nis­terul Edu­ca­ției, Cer­cetării, Ti­ne­re­tului și Spor­­­tu­lui și susținută prin fonduri proprii ale că­mi­nu­lui. Prin man­sardare se pot obține 60 de locuri de cazare în plus. Mo­men­tan, căminul cu­prinde 57 de ca­me­re, în care sunt cazați 250 de studenți. Potrivit directorului general ad­ministrativ, solicitarea locurilor de cazare este mai mare cu circa 150 de locuri față de numărul de locuri ce pot fi asigurate în forma actuală a că­minului.

Cătălina CARAGEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top