Artele sînt lăsate în stradă
Academia de gardă 31 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Artele sînt lăsate în stradă 0Conducerea Universității de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) este nevoită să renunțe la proiectele pentru acest an universitar, care constau în reabilitarea și consolidarea instituției și a căminului. Acest lucru se datorează faptului că la sfîrșitul anului trecut prim-ministrul Emil Boc a anunțat că va aloca cel puțin 20% din buget pentru investiții publice și la începutul acestui an, ministrul Finanțelor Sebastian Vlădescu a anunțat că numai 4% din PIB va merge către domeniul investițiilor și lucrărilor noi.
Banii îi ocolesc pe artiști
În aceste condiții, UAGE a hotărît să anuleze reabilitarea și refuncționalizarea podului existent la clădirea din str. Horia nr. 7-9, structurarea unui nou laborator de practică a presei, cu aplicație pentru specializările Muzicologie și Teatrologie, mansardarea sediului central și al căminului din str. Bucium, nr. 17.
„Nu se mai reabilitează pentru că nu avem fonduri. Nu sunt bani de la Guvern. Noi pentru mansardare și pod avem deja scoasă toată documentația, certificatul de urbanism. Legislația spune că nu putem demara vreo lucrare atît timp cît noi nu avem în cont minim 50% din valoarea devizului. Noi am pregătit logistica, documentarea, vrem să obținem și autorizație, dar în condițiile astea nu se poate. Laboratorul de practică a presei îl făceam dacă mansardam universitatea. Încă nu am primit bugetul, îl primim cam prin luna aprilie”, a spus ing. Viorel Fecioru, responsabil pe compartimentul investiții și vicepreședinte al organizației de sindicat la UAGE.
Creativ la înghesuială
Pentru mansardarea sediului central era nevoie de o sumă de 8 milioane de lei, sumă care trebuia trimisă de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării. Sediul central cuprinde Facultatea de Interpretare Muzicală și Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru. Potrivit directorului general administrativ, Dumitru Spătaru, „mansardarea va face ca numărul de săli de studiu ale celor două facultăți, de muzică și teatru să se suplimenteze cu cca. 30, rezolvînd în acest mod toate solicitările de spații ale acestor facultăți.”
Intenția cu privire la mansardare datează din anul 2008. Momentan, acest corp al universității cuprinde 60 de săli de studiu, insuficiente pentru susținerea orelor de curs. Mansardarea căminului din str. Bucium, nr. 17, necesită o investiție de șapte milioane de lei, care ar putea fi obținută de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și susținută prin fonduri proprii ale căminului. Prin mansardare se pot obține 60 de locuri de cazare în plus. Momentan, căminul cuprinde 57 de camere, în care sunt cazați 250 de studenți. Potrivit directorului general administrativ, solicitarea locurilor de cazare este mai mare cu circa 150 de locuri față de numărul de locuri ce pot fi asigurate în forma actuală a căminului.
Cătălina CARAGEA
Adaugă un comentariu