Noul vis pașoptist: o Românie cu ștaif

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Noul vis pașoptist: o Românie cu ștaif 5

În pubul Dublin din Casa de Cultură a Studenților din Iași, cîțiva oa­meni cu idei „revo­luțio­nare” și-au îngrămădit coatele pe mesele decorate cu mîncare și răcoritoare și au propus o schimbare. „Cum să faci o revoluție în zece pași” a fost marea dilemă a „Noilor Pașoptiști” și provocarea lansată invitaților acestora de joi, 28 ianuarie. Manifestarea a fost organizată de către Fundația SynergEtica, al cărei președinte este Sandra Pralong.

„Revolutionar de optimisti” 

„Noii Pașoptiști” poartă jeanși, bluze colorate, au coafuri excentri­ce, navighează pe internet și vorbesc mult. Aceștia s-au școlit la instituții prestigioase la fel ca și predecesorii săi și nu încetează să spere. De dragul unei Românii schimbate la față, și-au pus mințile la contribuție și au propus idealuri noi pe modele vechi.

„Visez la o Românie în care soli­daritatea și faptul că sîntem români să ne îndemne să ne ajutăm între noi, o Românie în care valoarea și per­formanța totuși contează, o Româ­nie în care nu mai merge «lasă, mă, că merge așa!» și se fabrică produ­se de calitate și sîntem mîndri că fa­cem produse în România, o Românie în care oamenii sînt res­pon­sabili, sînt mîndri că sînt români, de locurile pe care le au și o Românie focusată pe oameni, pe grija față de om”, și entuziasmul de pe fața reprezentantei Hanny Bratu i-a mo­lipsit pe toți cei din sală. Tinerii se plafonează, socie­tatea e lipsită de valori, iar banii și tupeul ne ghidează toate mișcările, sînt concluziile trase de echipa SynergEtica, iar cele peste 150 de persoane cu frunțile descrețite și ochii curioși nu s-au lăsat prea mult impresionate. În fața dozelor de suc și a farfuriilor cu fructe, proclamațiile individuale au căpătat formă.

Organizatorii evenimentului de la Iași i-au îndemnat pe participanți să traseze niște imperative pentru a schimba viitorul Româ­niei. Ideea a fost una generoasă, însă pesimismul i-a luat locul foarte repede stării de entuziasm. „Sîntem o țară care trecem printr-o criza de identitate și printr-o criză de valori, sîntem o țară în care unitatea națională nu mai are foarte mare importanță, ne cam e rușine să spunem că sîntem români, sîntem o țară pentru care comunitatea nu mai contează, ea fiind asociata cu coo­pe­­rativele comuniste și totuși au trecut 20 de ani de la aceea perioadă, sîntem o țară in care a fi patriot este desuet și oarecum penibil”, a mai precizat Hanny Bratu, oferind, pe rînd, cuvîntul personalităților din sală.

 „Mănîncă o sarma și-o ciorbă în loc de o shaworma și un hamburger”

Directorul Departamentului de Jurnalism și Științe ale Co­mu­­ni­cării de la Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza”, Andi Lăzescu a prezentat activitatea Sandrei Pra­­long și a găsit soluția pentru „transformarea” țării: întemeierea unor alte instituții. Studentul Alex Calance s-a plim­bat prin toată sala, le-a zîmbit frumos tuturor domnițelor și a fost cel mai încrezător. Măsurînd încă­perea dintr-un capăt în altul, cu microfonul în mînă, tînărul ar fi vrut ca toți participanții să pri­vească cu aceeași încredere în vii­to­rul țării, dar spiritul pașoptist se dilua în berea promisă pentru prezență. Colile A1, lucioase și albe precum zăpada de afară, au fost scrise și mîzgîlite timp de 20 de minute.

La final, soluțiile s-au dovedit a fi la fel de „tinerești”: „consumă produse 100% românesti”, „promovează tradițiile românești”, „mergi pe jos”„,nu dă bani la cer­șetori”, „citește mai mult”, „mergi la vot”, „cunoaște-ți drepturile”, „îmbu­nătățește sistemul de edu­cație”, „fă mai mult voluntariat”, „renunță la prejudecăți”, „nu te blaza”, „cu­noaște trei noi persoane în fiecare zi”, „manîncă o sarma și-o ciorba în loc de o shaworma și un hamburger” sau „plantează copaci” au rezumat „Noii Pașoptiști” din Iași. Capetele de afiș ale „acuza­ților” au fost politicienii, ca­re s-au supus judecății minților pîrguite, dar și criticilor celor trecuți prin viață.

După aproximativ patru ore de framîntare, o revoluție nouă nu s-a plă­mădit, ci a rămas pe hîrtie.

***

În cadrul manifestării au comentat istoricul Cătălin Tur­liuc, fostul rector al Uni­ver­si­tății „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), Dumitru Oprea, Cosmin Văman, tot din partea UAIC, Al Mina, voluntar de dez­voltare institutionala din Cor­pul Păcii al Statelor Unite ale Americii si omul de afaceri Gheorghe Pleșu.

Diana IABRASU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top