Chișinău-București: zarurile au fost aruncate

Cap în cap Niciun comentariu la Chișinău-București: zarurile au fost aruncate 0

Vizita președintelui Traian Băsescu la Chișinău s-a produs într-un timp și într-un spațiu marcat de frămîntări, neliniște socială, incertitudini politice ș.a.m.d., la care se mai adaugă, bineînțeles, încă și tradiționalele „tulburări” ale identității naționale, alimentate cu abilitatea de coloana a cincea a Moscovei în persoana Partidului Comuniștilor condus de V. Voronin, marele învins al alegerilor parlamentare din anul trecut.

Apropo, acesta și presa din dotarea lui au declanșat o campanie antiromânească furibundă din care n-au lipsit acuzațiile-clișeu din arsenalul propagandei rusești despre „amestecul României în treburile interne ale R. Moldova”, „pericolul pierderii statalității”, parodierea malițioasă a confuziei pe care a făcut-o președintele român între Cahul și Cabul.

De altfel, și unele publicații serioase de la București nu au găsit să remarce altceva despre vizita lui Traian Băsescu la Chișinău decît această nevinovată confuzie. Percepția majorității populației Basarabiei este însă cu totul alta. Populația românească de aici își leagă la modul serios viitorul ei de rezultatele acestei vizite.

Și pe bună dreptate, de data aceasta Băsescu nu a venit la plimbare, într-o excursie într-o țarișoară ciudată și bizară, în care, cu totul întîmplător, trăiește o populație ce vorbește „aproximativ” aceeași limbă ca și în România. Însoțit de o delegație foarte reprezentativă, punînd pe „masa de negocieri” un pachet de acțiuni foarte serioase președintele român a dat un impuls calitativ nou relațiilor dintre cele două state românești.

O dovadă în acest sens e și faptul că de data aceasta nu a pedalat pe chestiuni identitare, sensibile pentru unii moldoveni. Totodată nu a ezitat să reitereze, pe un ton categoric că „România nu va semna niciodată un tratat care sa redefinească frontiera dintre România si Republica Moldova”. Declarația lui Băsescu nu va rămîne fără comentarii din partea Moscovei și a coloanei a cincea a Rusiei în Moldova. PCRM-ul lui Voronin s-a și declarat „dezamăgit și chiar indignat de lipsa poziției oficiale a guvernului Republicii Moldova în legătură cu recentele declarații antimoldovenești ale oficialilor români”.

Este, așadar, de așteptat ca după această vizită relațiile actualei puteri cu Moscova să se complice, fapt care va solicita de la conducerea Republica Moldova abilitate, caracter și verticalitate.

Președintele român a trecut Rubiconul, zarurile au fost aruncate. După vizită de săptămîna trecută, relațiile R. Moldova cu România și Rusia nu mai pot fi cele care au fost pînă la această vizită. Cum vor fi însă, vom vedea

Constantin TĂNASE este directorul cotidianului „Timpul”, Republica Moldova

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top