Reforma iluzorie
Cap în cap 28 februarie 2010 Niciun comentariu la Reforma iluzorie 0Cine să fie de vină dacă, după mult așteptatul și trîmbițatul congres din 20 februarie, PSD-iștii se comportă ca rudele hrăpărețe după înmormîntare și se ceartă pentru argintăria răposatului? Cine altcineva decît liderii PSD înșiși, care, încet dar sigur, au redus partidul la un mecanism de cucerire și păstrare a puterii în scopul acaparării resurselor statului. Datorită lor, orice program bazat pe un crez politic a devenit o fațadă șubredă iar partidul s-a redus la o federație de grupări de interese.
Responsabil de această evoluție galopantă în ultimii ani este Mircea Geoană cel care, de dragul obținerii și păstrării puterii, s-a pus practic la dispoziția liderilor din teritoriu, ceea ce a dus la pulverizarea autorității liderilor de la București, singurii care mai puteau exprima o convingere sau o filosofie politică. Căci, la ce te poți aștepta din partea unui Radu Mazăre, al cărui discurs la congres a constat dintr-o lungă imprecație împotriva procurorilor DNA? Sau de la Marian Oprișan, care-și mută loialitatea de la unul la altul în funcție de ultimele calcule politice? Ca să nu mai vorbim de Marian Vanghelie…
Totodată, congresul a scos la iveală și fața sinistră a PSD, partid în care filajul și șantajul sunt practici de acum consacrate. Liderii partidului încearcă acum să ascundă sub preș cazul Cristian Diaconescu, filat timp de zece zile de unul din „colegii de partid” în scopul șantajului, pentru că nu pot să-l rezolve, ceea ce sugerează că Victor Ponta nu-și va putea domina vicepreședinții și mai ales pe Marian Vanghelie, eternul și fascinantul stîlp al PSD, chintesență al tarelor sale iremediabile. Rezultă așadar printr-un raționament logic că orice reformă reală a partidului va trebui să înceapă cu eliminarea practicilor și personajelor de tip Vanghelie, Mazăre, Oprișan.
Or, într-un partid dominat de aceste personaje și condus de un lider fără experiență și fără substanță politică, îndatorat și el liderilor din teritoriu pentru sprijinul primit la congres, o astfel de reformă este, pentru moment cel puțin, imposibilă. Tinerețea nu devine o virtute decît atunci cînd aduce o viziune nouă. Din păcate, Victor Ponta este în fond un continuator al lui Ion Iliescu. Recapitulați pozițiile sale față de reforma justiției și față de lupta împotriva corupției și veți constata că este un adept al codului penal elaborat de Rodica Stănoiu și respins ca necorespunzător de experții Comisiei europene și că ținta preferată a criticilor sale este Monica Macovei.
Stîngismul de paradă, cu cravate roșii de pionier și tricouri imprimate cu figura lui Che Guevara sînt doar accesorii de imagine și nu au nici o legătură cu un adevărat program politic social-democrat. Iar documentul elaborat înainte de congres, „România corectă”, este doar un set de măsuri organizatorice și nicidecum expresia unui crez politic. De altfel, la congres nimeni nu a vorbit despre convingeri și idei, ceea ce spune multe despre adevărata natură a PSD.
Am avut parte doar de o campanie pentru eliminarea lui Mircea Geoană. După execuția sa însă spiritele nu s-au liniștit și certurile continuă în public. Unii pleacă, dar destui vor rămîne să continue o politică sterilă și cinică. În aceste condiții, reforma nu poate fi altceva decît o iluzie optică.
Rodica CULCER
Adaugă un comentariu