Revistă pentru adolescenți

Opinia de la centru Niciun comentariu la Revistă pentru adolescenți 1

Prin toamna anului 1990, un Ion Cristoiu mai tînăr, cu plete, su­ferea de o criză de lombosciatică, într-unul din saloanele Spitalului Municipal. Atunci a primit o vizită de la actorul George Mihăiță. Din­co­lo de urări de însănătoșire, ac­to­rul adusese cu el o propunere cel pu­­țin interesantă: apariția unei re­vis­te pentru adolescenți, prima din Ro­mânia de-abia ieșită de sub Cea­u­șescu și care avea să stîr­neas­că o adevărată mișcare printre ado­les­­cenții Revoluției.

Așa începe istoria primei re­vis­te pentru adolescenți din România post­decembristă. De pe patul de spi­tal și cu un împrumut de un mi­li­­on de lei de la bancă, bani care lui Mi­hăiță îi iscau frisoane în miez de noapte. Prima redacție a revistei a fost la bloc, în apartamentul ac­to­ru­lui. Numele noului produs, „Sa­lut”, l-au smuls de la liceeni, prin­tre care actorul a făcut un fel de stu­­diu de piață primitiv.

A mai fost nevoie de o vizită la re­dacția revistei „Bravo”, în Ger­ma­nia, de unde a fost „importat” for­matul, și de ideile de rubrici ca­re au făcut carieră. Toate ideile lui Cristoiu. Una despre sexulitate, al­ta de umor, încă una de scrisori de la „cei singuri”. „Nimeni nu e singur”, scrie în capul paginii. Aici apă­­reau povești ce par să țină de epoca „găinii care a născut pui vii”. „Am fost hărțuită sexual de propriul bunic” sau „am fost călugăriță, acum vreau un copil inseminat arti­fi­cial” sunt doar două exemple pri­mi­te de la cititoare. Mihăiță sus­ți­ne și azi că nimic nu era inventat. „Era mai simplu să-i asculți pe ei, de­cît să facă din redacție”.

Dar probabil că momentul de glo­rie al revistei a fost cînd, după pri­mul concert Michael Jackson, din 1992, de la București, actorul i-a înmînat starului, în prezența unui Ion Iliescu care zîmbea cu gu­­­ra pînă la urechi, un număr din su­­plimentul special „Salut”, dedicat evenimentului. Michael a plecat cu „Salut” în mînă. „Revista s-a vîndut atunci în 150.000 de exem­plare”, povestește George Mihăiță.

Din 1996, revista concepută de ac­tor, alături de liceeni voluntari, a în­ceput să fie curtată de trustul din ce în ce mai mare al lui Adrian Sîr­bu. Patronul de la Pro avea însă al­te planuri. A închis-o sistematic, con­trolat. Dincolo de presa scrisă, o altă manie adolescentină prindea aripi, de data aceasta pe micul ecran: „Generația Pro” începuse să fa­că zgomot, lumini, de undeva din Pache Protopopescu, iar „Salut” in­tra în istoria postdecembristă.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top