Revistă pentru adolescenți
Opinia de la centru 28 februarie 2010 Niciun comentariu la Revistă pentru adolescenți 1Prin toamna anului 1990, un Ion Cristoiu mai tînăr, cu plete, suferea de o criză de lombosciatică, într-unul din saloanele Spitalului Municipal. Atunci a primit o vizită de la actorul George Mihăiță. Dincolo de urări de însănătoșire, actorul adusese cu el o propunere cel puțin interesantă: apariția unei reviste pentru adolescenți, prima din România de-abia ieșită de sub Ceaușescu și care avea să stîrnească o adevărată mișcare printre adolescenții Revoluției.
Așa începe istoria primei reviste pentru adolescenți din România postdecembristă. De pe patul de spital și cu un împrumut de un milion de lei de la bancă, bani care lui Mihăiță îi iscau frisoane în miez de noapte. Prima redacție a revistei a fost la bloc, în apartamentul actorului. Numele noului produs, „Salut”, l-au smuls de la liceeni, printre care actorul a făcut un fel de studiu de piață primitiv.
A mai fost nevoie de o vizită la redacția revistei „Bravo”, în Germania, de unde a fost „importat” formatul, și de ideile de rubrici care au făcut carieră. Toate ideile lui Cristoiu. Una despre sexulitate, alta de umor, încă una de scrisori de la „cei singuri”. „Nimeni nu e singur”, scrie în capul paginii. Aici apăreau povești ce par să țină de epoca „găinii care a născut pui vii”. „Am fost hărțuită sexual de propriul bunic” sau „am fost călugăriță, acum vreau un copil inseminat artificial” sunt doar două exemple primite de la cititoare. Mihăiță susține și azi că nimic nu era inventat. „Era mai simplu să-i asculți pe ei, decît să facă din redacție”.
Dar probabil că momentul de glorie al revistei a fost cînd, după primul concert Michael Jackson, din 1992, de la București, actorul i-a înmînat starului, în prezența unui Ion Iliescu care zîmbea cu gura pînă la urechi, un număr din suplimentul special „Salut”, dedicat evenimentului. Michael a plecat cu „Salut” în mînă. „Revista s-a vîndut atunci în 150.000 de exemplare”, povestește George Mihăiță.
Din 1996, revista concepută de actor, alături de liceeni voluntari, a început să fie curtată de trustul din ce în ce mai mare al lui Adrian Sîrbu. Patronul de la Pro avea însă alte planuri. A închis-o sistematic, controlat. Dincolo de presa scrisă, o altă manie adolescentină prindea aripi, de data aceasta pe micul ecran: „Generația Pro” începuse să facă zgomot, lumini, de undeva din Pache Protopopescu, iar „Salut” intra în istoria postdecembristă.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu