Ce rămîne de împărțit

Cap în cap Niciun comentariu la Ce rămîne de împărțit 0

…e 7 mai 1986, noaptea tîrziu. Finala de la Sevilla s-a în­che­iat de ore bune, românii de la Steaua sînt prima echipă din Est care reu­șeș­te să cîștige Cupa Cam­­pio­ni­lor Europeni. Au fă­cu­t-o în fața Bar­ce­lonei, după 0-0 în 120 de mi­nute și o serie incredibilă de patru pe­nal­ty-uri apărate consecutiv de por­tarul Dukadam. La ho­te­lul ro­mâ­nilor se înființează cî­ți­va ju­că­tori catalani, în frunte cu că­pi­ta­nul Alexanko, pentru a-i fe­li­cita pe în­vin­gători. „Ne-am așezat la un pa­har”, povestește Bărbulescu – „Ba­lamuc” (îl știți, e cel cu „scena trofeului”, prota­go­­nistul sprintului spre Cupa Campionilor).

„Știți cît am avut noi primă pentru finală? 150.000 de dolari. La pauză, președintele ne-a du­blat-o…”, spune mohorît Ale­xan­ko. Românii îngheață cu paharele în mîini. Pe ei îi aștepta acasă un ARO recondiționat… Primul care își revine e „Ba­la­muc”, fundașul de care, cîteva ore mai devreme, nu reușise să treacă nici musca: „Dacă ne spuneați în­a­in­­te, luați voi Cupa și îm­păr­țeam ba­nii…”. Spa­nio­lul face ochii cît ce­pele: „Păi, se pu­tea?”…

O poveste care-și păstrează tîl­cul și acum, la 24 de ani după acel mo­ment epocal, dar singular în is­to­ria fotbalului românesc. Ce s-a schim­bat? Printre altele, valoa­rea mai scăzută a jucătorilor e com­­pen­sată acum de o comunicare mai bu­nă­ între vestiare. Nu se mai pot în­tîm­pla „accidente” precum cel din ’86, jucătorii află, aproape ine­vi­ta­bil, despre even­tua­lele „posibilități” ale adver­sa­ri­­lor.

În România, Steaua a fost, timp de mulți ani, pe post de Bar­ce­lona. Roș-albaștrii aveau de dat, iar alții – de luat. Gigi Becali și-ar mai trimite și acum oamenii prin orașele țării, dar criza financiară i-a devalizat valizele. Ten­ta­ția „împăr­țirii banilor” pare însă ne­mu­­ritoare. Drumul performan­ței îl mai rătăcim, pe celălalt, ni­cio­dată. Stea­ua nu mai are de unde, dar alții n-au sărăcit de tot. Mititelu, pa­­tronul Craiovei, bagă mîna-n foc că banii Clujului i-au încăierat echipa. Ideea șefului de a le lua te­le­­foanele mobile ju­că­to­ri­lor înaintea partidei cu clujenii pu­tea genera o neînțelegere precum cea din ’86. Și, la urma-ur­mei, dacă se poate evita confu­zia…

Dialogul româno–spaniol purtat în acel miez de noapte la Sevilla vorbește despre oameni, despre per­formanțe, despre gra­ni­țe­le dintre culturi și mentalități. Ste­liștii ne-au arătat atunci că sîntem buni. Și că încă nici măcar nu știm cît de de­parte putem ajun­ge. Și tot atunci, doar cîteva ore mai tîrziu, aceiași ste­liști au explicat involuntar de ce, de 24 de ani încoace, nu ne mai atingem de le­gen­­dă.

Cînd ești dispus să-ți vinzi to­tul, in­clusiv gloria (vă aduceți aminte epi­sodul cu mănușile lui Dukadam, de acum cîțiva ani?), trebuie să știi că, în cele din urmă, nu vei mai avea nimic de îm­păr­țit…

Matei UDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top