Pe cine omoară prea multă școală

Opinia de la centru Niciun comentariu la Pe cine omoară prea multă școală 0

Cînd auzi cuvîntul grevă mai des decît reformă, e clar că ceva scîr­­­­țîie în educația românească. Dar cînd auzi cuvîntul reformă și apoi o tă­cere a­dîncă, e semnul unui dezastru. Ce­­le două vorbe se împletesc într-un răz­­boi infinit din care, ca niște pumni ce lovesc fața profesorimii din toa­tă țara, mai răsar pe alocuri acuzele „vreți doar salarii”, „nu vă gîndiți la binele elevilor”, la un loc cu un e­tern „aveți răbdare”.

Toate ne dau imaginea corectă a unui sistem care pînă acum scoa­te fie repetenți la testele PISA, fie co­piatori mai buni decît xeroxurile. Paradoxal, la examenele naționale, un procent merituos de 20% dintre elevi se lăfăie între 9 și 10. Ținem ca­pul sus că mai avem olimpici in­ter­naționali la toate materiile și că pri­mele universități din Statele U­ni­te stau bine în clasamentele in­ter­naționale și pentru că în condică scriu zilnic destui profesori ro­mâni, cărora însă de mult nu le mai tre­ce prin cap să se întoarcă în țară.

O altă masă deloc neglijabilă es­te cea a studenților de la facultățile românești care au spart toate site-urile posibile ale guvernelor ameri­cane și despre care se spune, cu iz de poveste, că ar fi fost înghițiți de serviciile secrete. Le­gen­dă sau ade­văr, încrîncenarea cu care se discu­tă despre educație duce la găsirea u­nor argumente extreme.

De exemplu, ca să arate că nu e așa de ușor să faci față unor clase su­prapopulate de elevi, cînd bate vîn­­tul prin buzunare, chiar dacă ai va­canță trei luni pe an, sindicaliștii din Mehedinți au „săpat” prin do­sare și spun că au găsit un cifră pri­mej­dioasă: aproape 50 de cadre di­dac­tice au murit în ultimii doi ani, și nu din accidente. Nu e același lu­cru ca munca pe șantier, dar ei vor să arate, ca într-un experiment ra­pid, demn de Discovery. Doar că la fel de „toxică” e și munca intelectuală.

În tot acest timp în care edu­ca­ția și cercetarea din țările dezvol­ta­te primesc o felie serioasă din PIB, noi ne facem că nu vedem că o bu­nă bucată din durata anului școlar a fost consumată de greve și gripă por­cină, de concediile fără plată ale pro­­fesorilor și mica gîlceavă din stu­diourile TV.

Pentru toți cei cărora le place să pă­lăvrăgească în continuare despre e­du­cație mai este încă vreme să se dis­cute despre găurile negre din bu­get, nu despre materia cenușie.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top