Dramă fără happy-end
Cap în cap 18 mai 2010 Niciun comentariu la Dramă fără happy-end 0Nu am motive să pun la îndoială faptul că, în momentul de față, există puține alternative care să împiedice intrarea statului român în incapacitate de plată. Problema e că aceste măsuri vor rezolva situația pentru moment, dar nu au cum să ducă la ieșirea din criză.
În urmă cu șase luni, Fondul Monetar Internațional a acceptat, cu o suspectă lipsă de responsabilitate, utilizarea împrumutului pentru plata pensiilor și a salariilor. Este evident că, dacă te împrumuți doar pentru a-ți plăti cheltuielile curente, dar veniturile continuă să-ți scadă, nu ai cum să ieși la suprafață.
De data asta, Guvernul recurge la un altfel de îmrumut: ia bani din buzunarele propriilor contribuabili. Mă întreb: cum se face că acum o lună oficialii ne anunțau iminenta relansare economică (începînd cu trimestrul al doilea), că indicatorii ceruți de FMI au fost îndepliniți, iar după venirea funcționarilor de la Washington au aflat că sîntem într-o situație disperată? Erau false datele despre consumul energetic pe care i le-a furnizat Videanu lui Băsescu?
Un lucru e clar: numai reducînd cheltuielile, nu ai cum să crești producția. Salarii și pensii mai mici înseamnă consum mai puțin, mai putin TVA colectat, profituri mai mici în economia privată (pentru că bugetarii și pensionarii vor cumpăra mai puține produse), noi restrîngeri de activitate etc. Cu alte cuvinte, adîncirea recesiunii.
De un an și jumătate, guvernele conduse de Emil Boc refuză cu obstinație orice măsuri de stimulare a producției (deducții pentru plata anticipată a impozitelor, compensarea TVA, renunțarea la impozitul minim etc.).
Astăzi, la zece zile după ce președintele a anunțat măsuri de austeritate fără precedent, același guvern tace mîlc. Normal ar fi fost ca, simultan cu reducerea veniturilor unor oameni care n-au nici o vină pentru situația economică dezastruoasă, să ne fie anunțat un program coerent și concret de stimulare a economiei, folosindu-se de banii luați de la populație.
Lipsa acestei a doua părți a discursului indică faptul că acest guvern nu dispune de o strategie concretă. Zilele trecute, premierul se stropșea la subordonații săi că nu fac destul pentru reducerea evaziunii fiscale.
Discurs credibil, dacă ar fi avut loc acum un an și jumătate, cînd d-l Boc s-a instalat în funcția actuală. Tot săptămîna trecută, după ce președintele Băsescu „urechea” guvernul pentru excesiva politizare a funcției publice, am aflat că un secretar de stat din Ministerul Muncii a fost destituit pentru că… organizația PNL a sectorului 6 i-a retras sprijinul.
Tot atîtea motive pentru a nu lăsa populației nici o speranță că sacrificiile la care este obligată vor avea un final pozitiv.
Mircea KIVU
Adaugă un comentariu