Greva neuronilor
Cap în cap 9 iunie 2010 Niciun comentariu la Greva neuronilor 0În țara grevelor nu se mișcă nimic în afară de scrisul de pe burtiera televiziunilor de știri. Totul e încremenit din cauza unei combinații fatale, care a intoxicat mințile și corpurile celor ce se complac acum într-o stare de spaimă neîntreruptă. Este vorba de împreunarea unei mentalități falimentare cu obiceiul de a face judecăți de valoare, în lipsa unei educații care să permită acest lucru. Și cum de la a te minți pe tine însuți pînă la a-i minți pe cei din jurul tău nu mai e decît un pas, avem și rețeta propagării unei epidemii de isterie, generată de o măsură economică justificată din punct de vedere logic: scad încasările, scad salariile. Cu pensiile e altă discuție.
Și tot românul care a crezut pînă ieri că banii de salariu pică din cer a intrat în grevă. Sau amenință că va intra de mîine. În acest punct aș fi tentat să spun că fericiți sînt cei săraci cu duhul, deoarece nici nu bănuiesc hăurile spre care i-ar îndrepta instinctele lor primare în situații de criză. Numai că fericirea lor e întreruptă brutal, în primul rînd, de cîțiva jurnaliști nefericiți care au ridicat slăbiciunile profesionale și lipsa educației academice la rang de standard la locul de muncă.
Am constatat acest lucru atît prin redacțiile pe unde am trecut (mai puțin în presa scrisă, e drept), dar îl observ mult mai bine din postura de utilizator al serviciilor media. Demonstrația: cînd inviți pe post un lider sindical, invocînd faptul că el reprezintă interesele a zeci de mii de oameni săraci, nu poți face abstracție de averea considerabilă pe care el a făcut-o în timp ce sindicaliștii de rînd au continuat să eșueze în tentativa lor de a pune ban pe ban. Cînd mediatizezi intens manifestații organizate de lideri direct implicați în managementul televiziunilor sau ziarelor respective, cînd pui pe picior de egalitate logica unui strungar cu cea a unui economist respectabil, dînd dovadă de o obiectivitate ireproșabilă prin sublinierea faptului că totuși strungarul are dreptate, că „e mulți ca el”, atunci ai mai dat un picior în fundul profesiei de jurnalist.
Dar este un fapt cît se poate de real că sînt numeroase cazurile în care jurnaliștii ajunși șefi de departament sau chiar de redacții nu mai au prea multe lucruri în comun cu jurnalismul. După cum, mulți jurnaliști buni au ales să iasă din presă, ori nu și-au mai găsit pur și simplu locul printre atîția manageri de presă, publisheri și senior editori care văd în fiecare grevă o ocazie de a surprinde live țipete, leșinuri, bătăi, incendii sau – Doamne ajută! – un coșciug purtat pe brațe.
Răzvan VINTILESCU
Adaugă un comentariu