Și totuși, unde este opoziția din România?
Cap în cap 9 iunie 2010 Niciun comentariu la Și totuși, unde este opoziția din România? 0Activismul sindicalist din ultimele luni nu trebuie să ne creeze iluzii: în ultimul deceniu sindicatele românești au pierdut mult la capitolul credibilitate din cauza clientelismului politic al majorității liderilor lor și – nu în ultimul rînd – din cauza implicării politice efective a unor personaje care, inițial, se lansaseră pe platforma sindicală și în cele din urmă au ajuns parlamentari sau chiar miniștri.
Dar măcar sindicatele își fac treaba, cum pot ele – funcționînd pe principiul becului (mai multă căldură decît lumină), în acest caz mai mult zgomot decît avantaje pentru angajați. Sindicatele s-au trezit cît de cît din amorțire – chiar dacă e limpede că majoritatea angajaților / pensionarilor/mamelor ieșiți / ieșite în stradă au făcut-o din disperare, nu din activism sindical.
Dar unde este opoziția, în această țară? Ce s-a întîmplat, totuși, cu cei cărora o jumătate din populația României le-a arătat încrederea la ultimele alegeri? Dincolo de ironia uneori interesantă și de regulă futilă a lui Victor Ponta și dincolo de talentul de a vorbi coerent fără a spune nimic al lui Crin Antonescu, ce are de propus opoziția din România? Recent, acesta din urmă s-a oferit ca prim-ministru – în cazul în care președintele Băsescu va aduce PNL la guvernare. Precizare: este vorba despre acel PNL în care dl Morega era pînă mai ieri lider regional „liberal” pe Oltenia. Rizibil. Este exact ca în bancul în care Bulă spune că ar putea-o îndrăgi pe soacră-sa – dacă ar veni niște extratereștri și ar transforma-o pe femeie într-un peștișor de acvariu.
În lipsa extratereștrilor, unde sînt programele alternative (sau guvernele alternative) și unde sînt dovezile ideatice ale promisiunii că țara ar putea fi guvernată și altfel decît o face guvernul Boc? Din păcate, ele nu-s. Și nu pentru că o cabală obscură i-ar împiedica pe liderii opoziției să le livreze prin media – ci pentru că, foarte probabil, ei nu le au. Recent, o revistă economică (Săptămîna financiară, care nu e tocmai printre prietenii dlui Boc) a supus unei sumare analize așa-zisele programe alternative ale PSD și PNL. Felicit pe cei care nu au citit analizele – poate doar ei să mai păstreze iluzii în actuala opoziție de mucava a dlor Ponta și Antonescu.
Pe scurt: dacă televiziunile nu s-ar îndura și nu i-ar mai invita în cîte o seară pe sticlă pe distinșii lideri ai opoziției naționale, ai putea jura că România a ajuns acolo unde, fără îndoială, unele persoane din această țară chiar o doresc: la un sistem al unui singur partid, pe lîngă care eventual să mai scheaune, pentru decor, cîte un cățeluș sindical.
Cu așa lideri ai opoziției ca cei de acum, nu sîntem departe de acest penibil deznodămînt.
Adrian CIOROIANU
Adaugă un comentariu