Amintiri din vacanțele copilăriei

Opinia de la centru Niciun comentariu la Amintiri din vacanțele copilăriei 3

Un singur lucru nu-i plăcea. Să-l pupe baba. Să-l strîngă la pieptul plin și să-l alinte „sătănel”. Pînă nu de mult credea că este singurul care are bu­ni­că cu musteți, apoi s-a liniștit. A cres­cut iar baba nu mai ajungea să-l pu­pe pe ochi, obraji și frunte ca odini­oa­ră, iar cînd vroia să-l aplece băiatul stă­tea drept, cu barba în părul ei că­runt, mirosind a săpun de casă.

Parcă acum doi ani îi făcea baie în copaia din pod și îi povestea des­pre isprăvile de război ale bunicului. Apoi mergeau la mormînt să strîngă știrița și pălămida crescută aiurea și să mai dea cu un strat de var alb cru­cea de lemn.

Bunicul era surd de o u­reche, însă știa să citească bine din pri­viri. Îl lua pe genunchi ca pe un fulg și-l legăna „hopa-tica” pînă îl a­pu­cau durerile de reumatism. Avea bar­ba încîlcită ca un caier de lînă ne­s­căr­mănat dimineața însă avea gri­jă să și-o pieptene atent, ca pe o plea­tă de co­pil. Avea acel pieptene cu din­ții rupți încă de pe vremea cînd era flă­cău, îi punea cu grijă după lampa cu gaz, să nu se piardă.

Așa erau ei, bătrînii, economi. A­prindeau becul doar duminica ori cînd aveau musafiri, radioul la fel. În rest stăteau cu lampa licărind pînă îi fura somnul. „Rugăciunea ajunge mai re­pede la Dumnezeu cu lumină”, spu­nea bunica cînd îi punea să-și facă ru­gă­ciunea de seară. Atunci era un calvar pentru el, trebuia să o spună cu vo­­ce tare, iar dacă nu-i plăcea bu­ni­cii tre­buia să o ia de la capăt.

Însă nicioda­tă somnul nu era mai odihnitor ca în pa­tul moale cu arcuri vechi din că­ma­ra joasă. Tot aici a crescut și tatăl lui, îi povestea adesea cum prindea broaș­te în beciul săpat adînc în pă­mînt și cum le făcea hățuri și le pu­neau la o căruță împrovizată. Sau cum făcea mîn­care la frații mai mici pînă ve­neau părinții de la CAP, obosiți și plini de trudă.

Tot bunicul era cel care își scotea de­corațiile de război dintr-o valiză și i le prindea în piept, în joacă. Odată era să fie omorît chiar de un camarad, era în prima linie a frontului cînd s-au văzut atacați. În încăierare s-a trezit cu un cuțit în coaste, însă a scăpat cu zile. Acum un an a surprins-o pe bunică uitîndu-se la bu­că­ți­le de tinichea. I s-a părut că rîde și că le mîngîie cu mîinile ei aspre, nu­mai os. Dacă ar fi să o mai vadă o­ da­tă ar pune-o să-l alinte și și-ar lăsa o­chii sărutați. I-ar spune că este cea mai grozavă bunică cu mustețe și că po­veș­tile nu mai au farmec cînd sînt ros­tite de alte guri.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top