Matematici imprecise
Editorial 16 iunie 2010 Niciun comentariu la Matematici imprecise 0Cînd țara arde, românul intră în vacanță. Toropit de-atîta zbatere inutilă pe care a lăsat-o pe seama nimănui, dă vina pe caniculă pentru a spune că el cam trei luni o să stea pe tușă. Își uită ofurile pentru care-și promitea să meargă pînă în pînzele albe. Cînd arșița îl ajunge, nu mai vrea să se răcorească, nici măcar aruncînd vreo vorbă mai aspră: nici în capra vecinului, nici în sistem, nici în Guvern. Vrea doar să fie lăsat în pace. Se închide în casă și își pune în geam ziare, să nu mai vadă și să nu mai fie văzut. Conștiința și-o anesteziază acoperindu-și tîmplele cu acele cuburi de gheață ale nepăsării. Ca și cum ar intra în hibernare.
Mediul academic e primul care se grăbește să dea bir cu fugiții, ca un bătrîn hipertensiv, care știe că trebuie să se menajeze. Nici bine n-au intrat studenții în vacanță, că universitățile închid porțile oricărei forme de împotrivire. Se codesc să vorbească despre ce le-a ieșit după ce au tras linia la finele acestui an universitar: o grevă generală care n-a fost nici măcar parțială, un sistem de învățămînt care face echilibrism pe marginea prăpastiei și o serie de manifestări de fațadă care au încercat să așeze deasupra tuturor acestor lucruri grave o perdea de fum.
Degeaba au venit 150 de profesori de la universități de prestigiu din Europa în cadrul întîlnirii Grupului Coimbra, din care face parte și Universitatea „Al. I. Cuza” și ne-au spus că putem ieși din criză cu ajutorul cooperării dintre state. Deși sub umbrelă europeană, noi, ca popor, ne percepem abandonați de soartă și absolut singuri în lupta cu sărăcia. Simțim cum la noi criza parcă de-abia acum și-a înfipt colții cu adevărat în toate păturile societății și că nu putem găsi nici o cale de scăpare. Putem găsi alinare în cunoaștere și ni se pare de-a dreptul fascinant să descoperim cum matematica, o știință a evoluției e la baza oricărei forme de existență. Însă, noi stăm prost cu operațiile elementare și nu prea reușim să găsim soluții viabile la probleme complexe. De aceea practicăm ce știm noi cel mai bine, mecanica renunțării, a regresului și a recesiunii, care ne duce garantat spre un colaps. Fiindcă și asta o facem tot fără să fim în stare să stabilim relații precise între cauză, efect, mijloace și metode. Nu, noi n-am descoperit cum cercetarea poate aduce bani, fiindcă noi n-avem bani pentru cercetare.
Tot ce știm este că ne e cald, foarte cald, deși, în cădere, simțim vîntul puternic, din față. Pînă la impact, parcă-parcă ne-am reveni din moleșeala de sezon din pricina spaimei. Dar ne trece repede, fiindcă gravitatea impactului nu o apreciem decît după ce ne vom fi zdrobit de realitate.
Ca studenți, poate mai găsim scăpări de-o vară în niște internshipuri de sezon, la briza vreunei mări. Însă știm că, oricum, de la anul, o să ne ardem.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu