Electoralism versus responsabilitate

Cap în cap Niciun comentariu la Electoralism versus responsabilitate 0

Cînd lucrurile merg bine în viață, în politică, lumea e fericită și pe cîrtitori nu-i ascultă nimeni: n-au credibilitate. În schimb, cînd lu­cru­ri­le stau prost – la fel, și-n viață, și-n po­litică –, ne revoltăm cu toții și cău­­tăm vinovați în dreapta și în stîn­ga.

Cine să fie – însă – cu adevărat responsabil pentru ceea ce se în­tîm­plă în România primăverii-verii 2010? Opoziția acuză – firește – puterea, în timp ce președintele țării, partidul de guvernămînt și asociații continuă să dea vina pe predecesorii liberali, deși premierul și liderul PDL Emil Boc e la cîrmă de un an și jumătate, deci a cam avut destul timp pentru a lua măsuri de redresare care să în­cea­pă să-și facă efectul.

Peste toate – „criza mondială”, comparată în lumea largă cu „marea depresiune” din 1929-1933. Dacă piața creditelor imobiliare nu s-ar fi prăbușit peste Ocean în toamna lui 2007, cu propagarea transcontinentală din toamna lui 2008, sub forma crizei financiare globale, e foarte probabil că România și-ar fi continuat creșterea fulminantă din perioada 2006-2008, cînd a înregistrat rate de vîrf între statele-membre ale Uniunii Europene (în medie 7-8%, locul 1 în UE în 2007, peste 10% în două trimestre din 2008).

Toate aceste date suprapuse fac dificil diagnosticul: e „de vină” doar „criza mondială”?; putea fi ea prevăzută de către clasa politică ro­mâ­nească?; sînt – așadar – liberalii vinovați că n-au pregătit țara pentru re­cesiunea care a urmat după ce ei și-au încheiat mandatul la gu­ver­nare?; sau PDL-ul, la putere de la finele lui 2008, poartă responsabilitatea principală pentru blocajul ac­tu­al al economiei românești, într-atît încît e nevoie acum de teribile „curbe de sacrificiu”, fără de care social-democrații susțin că statul nu mai poate plăti salarii și pensii decît dacă le diminuează sever (cu 25, respectiv 15%)?

Se pot aduce argumente pro și contra fiecăreia dintre aceste ipoteze. Acum și aici, foarte pe scurt – doar două circumstanțe su­pli­mentare, foarte cunoscute, de altfel, dar care trebuie atent și co­rect introduse în complicata ecuație a momentului.

Întîi, oricîte argumente ar căuta actualii guvernanți împotriva predecesorilor, rămîne un fapt incontenstabil că în primul an de exercițiu al premierului Emil Boc, în toate situațiile în care s-a aflat (coaliție PDL-PSD; apoi guvernare solitară PDL, după retragerea social-democraților; apoi interimat în aceeași formulă, după căderea cabi­ne­­tului în Parlament), puterea exe­cu­tivă a amînat continuu adop­ta­rea unor măsuri prompte de auste­ri­tate, care ar fi presupus costuri so­cia­le mai mici și progresive. Mo­ti­vul, ar­hi­știut: PDL-ul a fost mai interesat de realegerea președintelui Tra­ian Bă­sescu decît de buna gu­ver­nare a țării, drept care pînă la scrutinul din no­iembrie-decembrie 2009 a făcut campanie electorală în loc de management de criză, as­cun­zînd realitatea economică și asigurînd zilnic populația că redresarea e iminentă.

De partea cealaltă, rămîne la fel de incontestabilă atitudinea corectă a liberalilor cînd criza și-a anunțat propagarea către Europa, după crahul din septembrie 2008 al gi­gan­tului financiar american Leh­man Brothers. Cabinetul Călin Popes­cu-Tăriceanu a refuzat atunci să aplice creșterile de salarii adop­tate în Par­la­ment din elan populisto-electoral. În toată perioada de pînă la alegerile ge­nerale, liberalii au explicat că, deși știu că vor pierde procente la urne, preferă să ia de­ci­zii realiste și res­ponsabile, refuzînd să se alinieze la demagogia populistă a PDL și a PSD. Orice ar spune contestatarii, ati­tudinea din toamna acelui an 2008 plasează PNL în cea mai respectabilă poziție – politic și moralmente vorbind – pe scena publică a perioadei…

Ion Bogdan LEFTER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top