Remaniere ritualică

Cap în cap Niciun comentariu la Remaniere ritualică 0

A doua zi după moțiunea de cenzură va începe discuția despre remanierea guvernului Boc. Din ce în ce mai mulți lideri ai PDL averti­zea­ză că peste puțin timp, România va avea un cabinet înnoit. Remaniere da, dar să știm și noi de ce. În vechile democrații la care ne raportăm o re­ma­niere guvernamentală este însoțită de o explicație: un ministru nu și-a fă­cut datoria într-o situație dată, sau este implicat într-un scandal de co­rup­ție sau a greșit în exercițiul func­țiu­nii, sau a comis un abuz. La noi re­manierile sînt exerciții de imagine sau reglări de conturi politice. Nu știm niciodată de ce pleacă un minis­tru și de ce vine un altul, dar ne bu­cu­răm.

Schimbarea miniștrilor fără criterii și fără explicații formale e o cu­tu­mă, una în detrimentul responsa­bi­li­tății, o atitudine esențială în de­mo­cra­ție. Arbitrariul schimbărilor din gu­­vern nu încurajează nici eficiența și nici acțiunea etică. De exemplu, dacă re­manierea va cruța un ministru aflat în centrul unui scandal public de corupție susținut cu argumente și probe, nu cu vorbe, cei care aspiră la un portofoliu de ministru de pe margine pot crede că imoralitatea este recompensată. Sau dacă nu-l va cruța, dar motivele vor fi trecute sub tăcere, alții vor crede că orice ai face poți ieși basma curată din moment ce nu vei fi supus oprobiului public.

Ne putem aștepta, de exemplu, ca la această remaniere guvernamentală să plece cei care l-au sabotat pe premierul Emil Boc nerestruc­tu­rîn­du-și domeniile, așa cum presa a re­la­tat că s-ar fi exprimat Traian Bă­ses­cu în întâlnirea cu PDL de la Snagov. Numai că președintele n-a dat nume, amintindu-ne neplăcut de mo­dul în care „fostul” Ion Iliescu înfiera, tot la Snagov, capitalismul de cumetrie din guvernul Adrian Năs­­tase și pe baronii locali. Dojenile lui Ion Iliescu n-au modificat nici com­­ponența cabinetului Adrian Năs­tase și nici prestația lui. Sau să ple­ce aceia care nu au sus­ți­ne­rea par­ti­­dului, res­pec­tiv independenții atrași în executiv pentru că ar fi com­pe­ten­ți, ca Daniel Funeriu, Mihai Șeitan, Mihai Dumitru sau Se­bas­tian Vlădescu, re­­maniabili doar pentru că partidul tre­­buie să sacrifice pe ci­neva pentru a-i îmbuna pe zeii sondajelor de opinie.

Dacă guvernul Boc va fi remaniat fără explicații oficiale și clare privind cri­teriile înseamnă că scopul acțiunii este doar simbolic. Cu alte cuvinte, vor fi înlăturați niște miniștrii doar pen­tru a da „poporului” capete de Moțoci într-o remaniere ritualică care nu va folosi cabinetul decât la imagine (atît cît se mai poate recupera), dar nu va îmbunătăți eficiența lui.

Ioana LUPEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top