Vrem știri positive

Șah-mat Niciun comentariu la Vrem știri positive 0

Legea Educației merge îna­in­te, ministrul Funeriu poate va fi re­­­maniat, grevele profesorilor con­ti­­nuă cu jumătate de gură, re­du­ce­ri­­le salariale se vor aplica, iar u­ni­ver­­sitățile românești vor trebui să-și îndeplinească misiunea acade­mi­­că într-un context din ce în ce mai greu.

Vreme de un an de zi­le (șco­lar, să-i spunem) cam a­ces­tea au fost subiectele prin care ne-am scăl­dat și pentru care am în­cercat să găsim soluții, țapi is­pă­și­tori sau pla­nuri de viitor. De cele mai multe, finalitatea nu a fost cea do­ri­tă și am crezut că poate, poa­te ce­va se va schimba, însă a tre­buit să tre­cem mai departe, cre­zînd că siste­mul educațional își va re­veni.

La finele acestui an universitar tra­gem o concluzie nu atît de plă­cu­tă precum am vrea. Printre des­chi­de­rile de ziar ale „Opiniei vechi” cu­vinte precum „criză”, „gre­­vă”, „co­laps” sau „dă­ră­pă­nă­turi” au a­pă­rut de mai multe ori de­cît ar fi vrut ori­ce student sau pro­fe­sor. Ne-am în­vîrtit într-un cerc e­vi­tînd să-i spun că a fost unul vi­ci­os. Din contra, aș a­dăuga că a fost unul frustrant, în con­­di­ți­i­le în care nu am făcut decît să de­plîn­gem și să criticăm soarta în­­vă­ță­mîntului nos­tru.

Și oricît de comic și prostesc su­­nă, poate că am fi vrut să avem cum să respectăm și așa zisa lege a ști­rilor pozitive și negative. Lu­cruri cu care să ne mîndrim avem, dar mereu s-a găsit ceva anume ca­re să umbrească fericirea faptului în sine, iar atunci adoptăm acea pos­tură umilă și spunem că „avem va­lori, însă ele pleacă pentru că ni­meni nu le apreciază la noi”. Cel mai urît pentru un student (dar mai ales pentru sistemul în sine) e cînd au­de că cel mai bi­ne este să-și facă stu­diile în altă ța­ră unde, repet, „es­te apreciat”.

Atît eu, cît și cei mai mari de­cît mine au auzit la un moment dat, cînd au intrat la facultate, că no­uă ne va fi mai bine, că nu mai sînt ta­re­le vechiului regim. Ajunși la fața lo­cului, ne-am izbit de a­tî­tea ziduri de incoerență, birocrație și spirit în­doctrinat, iar la final, sîn­tem noi cei care le spunem vi­i­torilor studenți „la voi va fi mai bine” și spe­răm să fie chiar așa.

„Opinia veche” își încheie sta­­gi­­­unea din acest an universitar și ia o mică pauză. Criza va conti­nua, la fel ca și reformele (e frumos să le spu­nem așa), iar acele „schin­­giu­ieli” de care am tot vorbit s-ar pu­tea să aibă traseul deja fi­­xat. Din toam­nă ne vom relua tra­­seul și poa­te vom reuși să res­pec­­tăm noi în­șine legea ști­rilor po­zi­tive. Dacă pî­nă acum nu a vrut ni­meni, vom fi noi cei care vor a­ră­ta că „se poate” chiar și la noi, în Ro­mânia.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top