Aproximativ 0 rezultate din 12 ani de căutari
Pastila de după 6 octombrie 2010 Niciun comentariu la Aproximativ 0 rezultate din 12 ani de căutari 0Se făcea că dicționarele și enciclopediile erau cele mai populare cărți. Oamenii le frunzăreau frenetic, frecventau bibliotecile și căutau răspunsuri la întrebări aparent năucitoare. Istoricii și alți cercetători se bucurau de un mare respect, lucrările le erau apreciate, pe de o parte, și pentru că nu erau accesibile oricui.
Doi băiețași au decis însă, într-o zi, că lumea trebuie simplificată, iar incertitudinile neștiutorilor reduse la o operațiune simplă de tot, care să nu îi solicite prea mult. Așa a luat ființă motorul pe care îl alimentăm zilnic cu termeni și noțiuni care se lovesc ca nucile de pereții capului nostru.
Invenția tinerilor le-a adus faimă și mulți bani, nu încape îndoială. Dar noi, muritorii de rînd, chiulangii, xerox-urile umane, repetenții la biologie, chimie sau la oricare altă disciplină ce presupune toceală, noi am „beneficiat” în cea mai mare măsură. Pentru că nouă Google ne-a arătat tot, dar nu ne-a învățat nimic. Îi cunoaștem apucăturile atît de bine, încît le observăm de la o poștă, la alți mici sau mari copiatori. Carol I are o singură istorie, spusă exact cu aceleași cuvinte. La fel, povestea Turnului Eiffel rămîne aceeași, și culmea, frazele se încheagă într-o ordine identică, la toți cei care s-au „documentat” pe acest subiect.
Toate astea erau extrem de amuzante în generală, sau chiar în liceu. Nutrisem o adevărată pasiune pentru nenea Google, botezat și rebotezat în toate felurile. Îl vizitam în fiecare după-amiază, cu noi enigme și întrebări adunate în caiete. Acum aș vrea să nu fi fost chiar atît de generos cu mine, să nu îmi fi dat acele răspunsuri pe care le prețuiam mai mult decît explicațiile profesoarei.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu