O nație de neîncrezători
Șah-mat 6 octombrie 2010 Niciun comentariu la O nație de neîncrezători 0S-a terminat vara și s-a dus și vacanța noastră, pe care parcă am fi lăsat-o într-un dulap, laolaltă cu șlapii, șepcile și ultimele fire de nisip. Școlile s-au deschis, cu sau fără autorizațiile necesare, universitățile și-au pregătit amfiteatrele, iar studenții au revenit în același număr în campusuri. Situația socio-economică a rămas la fel ca și în vară, exact ca în ultimul număr al „Opiniei veche”, adică în plop. Iar în astfel de momente dificile avem nevoie din ce în ce mai mult sprijin din partea societății civile, politicienilor și tuturor celor din jur.
Acum, cînd se deschide anul universitar, principalele discuții care s-au purtat pe la televiziuni au fost în jurul ministrului Funeriu care, conform postului Realitatea TV, are doar 11 clase, ultimul an de liceu fiind făcut la Lycée International des Pontonniers din Strasbourg. Analiști și comentatori, jurnaliști și alte specii de Gică Contra și-au dat cu părerea despre acest subiect de o importanță crucială. Cum s-ar spune, ne-a mințit în față și și-a mai dat și aere de mare intelectual.
Nu vorbesc de competențele dumnealui, nici cele intelectuale, nici cele din prisma portofoliului pe care îl deține, însă despre situația învățămîntului superior nu s-a auzit mai nimic. Ba da, scuzați-mă, s-a vorbit și despre locurile insuficiente din căminele studențești. Într-adevăr, a avea cazare este foarte important pentru un tînăr, dar în afară de aceste materiale care, la drept vorbind, sînt aceleași în fiecare an, nu se întîmplă mai nimic.
Începem un an universitar cu un scepticism crunt care se vede atît pe chipurile tinerilor, cît și pe chipurile celor care ar trebuie să îl apere și să îl promoveze. Ne înhăimăm din nou la un sistem care este pus la colțul îndoielii de toată lumea, însă nu reușim să facem nimic altceva decît să vorbim despre unde a învățat ministrul nostru și dacă este sau nu competent în ceea ce face.
Trebuie să ne recăpătăm încrederea în întreg sistemul, indiferent de cine e la conducere pentru că, la urma urmei, performanța nu ține numai și numai de latura financiară. Iar cînd un sondaj îți spune că 50% dintre români cred că era mai bine în comunism, ar fi cazul să ne punem niște semne de întrebare, după 20 de ani de democrație (mai mult sau mai puțin timidă).
George GURESCU
Adaugă un comentariu