De ochii lumii
Cap în cap 12 octombrie 2010 Niciun comentariu la De ochii lumii 0Traian Băsescu pare să fi luat pîinea de la gura opoziției prin retrimiterea Legii Pensiilor în Parlament. Fiindcă s-ar putea spune că în ultimele zile opoziția a mizat în mod exagerat și nerealist pe varianta promulgării legii de către președinte și a posibilității declanșării procedurilor de suspendare a șefului statului. Acesta a recurs însă la un dribling prin care a depășit situația, fără a se pune rău, nici cu PDL-iștii care număraseră voturile inexistente din Parlament.
Manevra demonstrează că reflexele politice (sau mai degrabă politicianiste) ale lui Traian Băsescu nu s-au atenuat complet. Din păcate, motivul de care s-a legat președintele pentru a nu promulga legea (necesitatea diferențierii vîrstei de pensionare între bărbați și femei) nu are legătură nici cu o adevărată reformă a sistemului de pensii și nici cu modernizarea României. Argumentul său este o dovadă în plus de populism, în condițiile în care, practic vorbind, președintele nu mai are nici o nevoie de simpatia electoratului.
La rîndul ei însă, opoziția demonstrează, ca în multe alte ocazii, cum își poate consuma „gloanțele” pe ținte false. Tactica bazată pe iluzorii succese ale unor moțiuni de cenzură sau suspendări ale președintelui pare sortită eșecului.
Schimbarea guvernului sau a președintelui în mijlocul mandatului ar putea avea sorți de izbîndă dacă mecanismele opoziției ar funcționa din plin în toate straturile sociale și în toate colțurile țării, așa încît să antreneze un curent de opinie puternic și unitar (ceea ce nici n-ar fi atît de complicat avînd în vedere nemulțumirile populației față de actuala guvernare). Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de mai multă substanță în activitatea opoziției. Deocamdată însă, actele sale par mai degrabă operațiuni de operetă, bazate pe interpretări și chicițe juridice, ba chiar și pe noroc.
La fel se întîmplă și cu liderii sindicali care, în ciuda drasticelor tăieri de pensii și salarii ale oamenilor, n-au reușit să închege pînă acum un protest serios și au părut mai degrabă că-și plimbă pe la București niște membrii de sindicat, în scopul de a-i mai descărca de năduf. Politica și activitatea sindicală din ultima vreme par făcute formal, de ochii lumi și pentru a servi cel mult subiecte emisiunilor de televiziune. Românii însă, nu mai asociază demult politica făcută la televizor cu realitatea și cu eventualele soluții pentru problemele lor.
Andrei MANOLESCU
Adaugă un comentariu