Suspendarea suspendată, deocamdată
Cap în cap 12 octombrie 2010 Niciun comentariu la Suspendarea suspendată, deocamdată 0Legea pensiilor a fost retrimisă de Traian Băsescu înapoi la Parlament, iar PSD a anunțat că va renunța la suspendarea din funcție a președintelui căruia i-au recunoscut public abilitatea cu care s-a sustras dintr-o situație neplăcută. Victor Ponta a ieșit cu fața curată din acțiunea inițiată intempestiv, după ce președintele l-a insultat numindu-l maimuțică, care i-ar fi putut aduce numai neplăceri în cazul unui previzibil eșec. Dar opoziția nu a renunțat complet la ideea suspendării, înlăturarea lui Traian Băsescu, cel care va nominaliza premierul și după alegerile din 2012, fiind singura șansă de a ajunge la putere în formula negociată între PSD și PNL.
Cele două partide se vor afla în 2012 în aceeași situație ca în 2008. Alianța de guvernare pusă la cale de cele două partide s-a lovit atunci de dreptul constituțional al președintelui de a numi prim-mi-nistrul. PSD, mai dornic de putere după patru ani de opoziție, a încălcat înțelegerea cu liberalii și a intrat la guvernare alături de PDL. Liderii liberali care au participat atunci la discuțiile cu social-democrații susțin că PDL și PSD bătuseră palma încă dinainte de alageri. Pentru a nu repeta scenariul din 2008, opoziția va încerca probabil să îl suspende pe Traian Băsescu anul viitor, chiar dacă nu vor avea motive constituționale, respectiv încălcări grave ale legii fundamentale.
Suspendarea este parte a unui joc de putere. Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu l-a explicat foarte bine criticînd opoziția pentru faptul că vrea să ia toată puterea și nu prin mijloace democratice.
Suspendarea șefului statului și declanșarea referendumului pentru demiterea lui fără existența unor dovezi solide că a încălcat grav Constituția este un abuz pe care cetățenii l-au sancționat în 2007. Chiar dacă popularitatea lui Traian Băsescu este la o cotă minimă, nu înseamnă că opoziția își va putea face jocul de putere pînă la capăt. Și cei care nu-l simpatizează deloc ar putea vota împotriva demiterii lui, dacă acțiunea nu va respecta regulile democrației. Astfel, există riscul ca și PDL-ului, partid compromis de erorile guvernării, să-i crească noi aripi, iar opoziția să piardă tot.
PSD, respectiv PNL, au pentru 2012 două variante: fie îl înfruntă pe Traian Băsescu suspendîndu-l, fie negociază cu șeful statului guvernarea din 2012. Ambele au avantaje și dezavantaje.
Ioana LUPEA
Adaugă un comentariu