La pescuit pe „valuri toxice”

Opinia de la centru Niciun comentariu la La pescuit pe „valuri toxice” 0

E vineri la Baziaș, pe unde Du­nă­rea „otrăvită” de unguri e aștep­ta­tă să aducă un mare val de „apă roșie”, toxică, deocamdată vizibilă doar pe ecranul televizorului. E vineri la Ba­ziaș și pescarul Radu Aciobăniței tace, cu un aer contemplativ, undeva pe malul „gîrlei”. Nu prea se înghesu­ie să-și dea cu părerea. Nici despre „apa roșie”, nici despe vreun alt su­bi­ect de altă natură. Spune doar că, da­că vine „valul toxic” pe Dunăre „e foarte rău”.

E simplu, zice Radu: știrile sînt știri, nu încape îndoială, trebuie să dea și televiziunile tonuri alarmante, ca să trăiască, dar, vorba aia, nu e pri­ma oară cînd, pe lîngă pești, pe Du­nă­re plutesc alerte și avertismen­te. Azi e vineri la Baziaș și apa deocam­dată e curată. Radu s-a convins cu ochii lui încă de dimineață.

Ce știe pescarul ăsta din Baziaș des­pre accidentul care a întors pe dos Europa se traduce prin fraze sim­ple:  „Știu că pe la unguri nu-știu-ce, a ex­plodat nu-știu-ce. Da ce-o fi, cum a­rată, ce îi nu știu”. E „mîl roșu”, e „ce­va care înroșește apa”, pui mîna pe el, te arzi, „chestii d-astea”. Ra­du preferă să păstreze un spirit realist în chestiunea asta. Oricum mare lucru nu are cum să facă.

„Dacă vine apa roșie, n-avem ce fa­ce. Nu-s ungurii de vină, necaz e și pentru ei, și pentru noi. Că dacă ne o­prește de la pescuit, taxele trebuie să le plătim oricum. Ne lovește tare de tot”.

De alături, pescarul Dani, cole­gul lui Radu, curăță niște carași pe care îi aruncă apoi vesel la mîțele aciuate în baracă. A avut o zi bună. Are bar­ca plină de știuci mari care zvîcnesc cît le cercetează mîndru. Trecînd to­tuși la chestiuni ceva mai serioase, Dani e destul de tranșant când vine vorba de posibilitățile financiare din zonă. „Singura chestie pe care poți s-o faci dacă oprește pescuitul în zo­nă e să-ți pui palma-n fund și s-o tai afară”, strigă pescarul.

Brusc, la baracă se iscă o mică dez­batere printre pescari: vor ieși sau nu la pește, indiferent de a­me­nin­țare? Concluzia o dă, pe un ton doct, tot Dani: „La cît de mediatizat e to­tul, nu poți să iei din pește, dacă se îm­bolnăvește. Că nu ți-l cumpără ni­meni. Ce-ai să faci cu peștele? Stai cu el!”. E grav. Omul are doi copii acasă, iar altceva nu știe să facă. „Noi sîntem fericiți dacă pescuim. Va fi cel mai rău pentru noi. Asta ne mai lipsea. Și-așa ne oprește cîteva luni în fiecare an să mai pescuim, lunile de prohibiție”, se enervează pescarul.

Se enervează cum s-a enervat și cînd a auzit de „apa roșie” la televizor. Cînd a văzut știrea, pe Dani l-a apucat amețeala. A simțit „ce simte omul de la fabrică cînd i se spune că ar putea să fie dat afară de la lucru”.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top