Diagnosticul perioadei: deficite de legitimitate

Cap în cap Niciun comentariu la Diagnosticul perioadei: deficite de legitimitate 1

Confruntările, dezvăluirile, scan­da­­lurile, războiul total dintre putere și opo­ziție domină actualitatea noastră pu­blică, așa cum au făcut-o pe tot par­cur­­sul anului 2010: polemici peste po­le­mici, controverse provocate de po­li­ti­cile guvernamentale, voturi fraudate în Parlament, revărsări spre presă ale unor valuri de stenograme după con­vor­­biri telefonice ale unor persoane pu­blice, anchete, arestări, moțiuni de cen­zură, mari proteste sindicale, acu­za­ții virulente și iarăși confruntări, dez­văluiri, scandaluri.

Fiecare temă, fie­care episod, fiecare secvență fur­ni­zea­ză materie bogată pentru analiză și – mai ales – pentru dispute. Con­clu­zi­i­le cele mai frecvente ilustrează o în­cli­nație mai veche, repornită cu elan în aceste vremuri „de criză”: aceea a de­fe­tismelor cu substrat „esențialist”, con­­form cărora tot ce se întîmplă n-ar fi decît rezultatul unor “tare” naționale („ăștia sîntem!”, „Așa-i la noi!”, „Ro­mâ­nu’-i hoț, ne­serios” ș.a.m.d., cu toa­te variantele la modă).

Dincolo de comentariile de su­pra­fa­ță pe marginea actualității imediate și dincolo de asemenea fantasme etni­ci­­­zante, există însă surse mai pro­fun­­de ale acestor mari agitațiuni po­li­ti­ce. Ele permit formularea unei diag­no­ze mai se­rioase și mai adevărate asu­­pra pe­rioa­dei pe care o traversăm. Sînt consecințe ale alegerilor prezi­den­­țiale de acum aproape un an; lu­cru­ri știute, poa­te că – doar – nu destul de atent in­ter­­pretate.

Scurtă recapitulare, așadar. Pe 6 de­­cembrie 2009 are loc al doilea tur de scru­­­tin pentru șefia statului. Can­di­da­tul PSD, sprijinit în finală și de PNL, e anunțat cîștigător cu avans mic, în mar­ja de eroare a sondajelor. A doua zi – ordine inversată: celălalt candidat, pre­­­ședintele în exercițiu, Traian Bă­ses­­­cu, susținut de PDL, e proclamat vic­­­torios, tot la foarte mică diferență, fi­­­rește. Acuzațiile și probele de fraudă curg timp de cîteva zile, după care con­­­trolul lui Băsescu și al partidului său de guvernămînt asupra instituțiilor sta­­­tului, inclusiv asupra celor electo­ra­le, și fragmentarea susținerii din in­t­e­rio­rul PSD a lui Geoană, abandonat din in­terese diverse de către anu­mi­te fac­țiu­ni ale partidului, conduc spre accep­ta­rea rezultatului. Situație – așadar – de dublu deficit de legitimitate: pe de o parte – fiindcă victoria „la mus­tață” in­dică practic un rezultat de e­ga­litate; pe de alta – din cauza suspi­ciu­­nii de frau­dă.

Cursele foarte strînse nu sînt o ra­ri­­tate în istoria electoralismului. În atari conjuncturi, în democrațiile a­van­­­­­sate, învingătorul trage conse­cin­țe­le și trece imediat la construirea unor for­­­mule de guvernare, fie efectiv „bi-par­­tizane” (cum se spune în limbajul po­litic american), fie oferind concesii sub­­stanțiale perdantului, respectiv for­țe­lor care l-au susținut și – implicit – ce­­­lei­lalte jumătăți a electoratului. Din pă­cate, la noi s-a întîmplat contrariul: cîș­ti­gătorul a ținut să-și consolideze cît mai autoritar posibil – autoritarist, chiar – puterea și a declanșat ope­ra­țiu­nea de racolare a unor parlamentari so­­cial-democrați și liberali, astfel încît PDL să ajungă la o majoritate pe care fu­sese departe de a o obține la urne cu un an înainte, la parlamentarele de la fi­nele lui 2008. După cum iarăși se știe, la această manevră imorală s-au raliat – regretabil – UDMR și celelalte mi­norități etnice reprezentate în Ca­me­ra Deputaților. Drept urmare, la scurt timp după prezidențiale, am avut și o majoritate, respectiv un gu­vern cu de­ficit de legitimitate. Com­por­tament con­cesiv, deschis compro­mi­­surilor cu opoziția? Dimpotrivă: la uni­son cu șeful statului, mers autoritar(ist) înain­te, pe cont propriu. De unde tot restul: con­flicte, moțiuni de cen­zură etc. etc. etc.

Vasăzică, tot ce se întîmplă – și iată dia­gnosticul perioadei – decurge din bru­talitatea cu care e gestionată o si­tua­­ție politică delicată, astfel încît de­fi­citele de legitimitate ale gu­ver­nan­ți­lor, în loc să se estompeze, au devenit me­­reu mai stridente…

Ion Bogdan LEFTER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top