Vanghelie is back!

Cap în cap Niciun comentariu la Vanghelie is back! 1

Nu pot decît să admir capacitatea lui Marian Vanghelie de a su­praviețui la nu mai puțin de trei schim­­­bări de regim în PSD. Și Năs­ta­se, și Geoană, și Ponta au în­cer­cat să se distanțeze de acest per­sonaj dar, în final, și-au dat sea­ma că este mai bine să-l aibă ală­tu­ri.

Eu nu cred că cel mai important eve­niment din săptămîna trecută este eșecul previzibil al moțiunii de cen­zură (pe care-l anticipau și Pon­ta, și An­tonescu, în pofida de­cla­­rațiilor op­timiste). Nu, pentru mine, imagi­nea cea mai șocantă este cea a unui Pon­ta captiv între Vanghelie și Drag­nea, defilînd în frun­tea sindi­ca­­liștilor care manifestau pentru că­de­rea Guvernului Boc. Nu este ne­vo­ie să fii un mare anali­st politic ca să înțelegi ce înseamnă această aso­cie­re. Eventual putem să a­mintim, pen­tru o mai bună în­țe­le­ge­re, și de de­clarațiile în care pre­șe­din­tele PSD nu neagă posibilitatea ca Van­ghe­lie să candideze la postul de primar al Bucureștiului.

Nu vreau să-l pun pe Ponta la zid pentru asocierea cu primarul Sec­­torului 5. Dimpotrivă, îl în­țe­leg. Noul președinte al PSD s-a tre­zit stăpîn peste un partid care con­su­mă mulți bani. Cineva trebuie să plă­­tească femeia care face curat la se­diu. Partidul avea datorii istorice și are nevoie de noi resurse pentru a plăti consultanța și sondajele. Iar cînd Ponta a întrebat cine are bani, foarte probabil cei care s-au oferit – dar cu niște condiții… – au fost eter­nii Vanghelie și Dragnea. Aceștia sînt de fapt exponenții cei mai an­ti­pa­tici ai unei structuri din in­teriorul cla­sei politice: fi­nan­ța­to­rii, gata oricînd să facă rost de un mi­lion, două de euro, dacă partidul are ne­vo­ie. (Nu vă întrebați cum sunt răs­plă­tite aceste servicii!). Pro­ba­bil, cam același lucru îl fac Berceanu și Vi­deanu pentru PDL sau Ve­res­toy, pentru UDMR. Nu îmi este clar dacă la PNL acest rol îl mai are Di­nu Patriciu sau a fost preluat de cvasi-necunoscutul Vlad Moi­ses­cu.

Problema fundamentală este dacă putem să oprim aceste fi­nan­ță­ri care rulează sume imense, la ne­gru – în fond aici este rădăcina co­rup­ției. Teoretic, situația este regle­men­­tată de legea finanțării partidelor și supusă controlului Autorității Electorale Permanente. În fapt, le­gea este slabă, iar autoritatea elec­to­­rală – condusă de un fost senator PSD, apropiat de Viorel Hreben­ciuc – nu face nimic. Pare că există un consens transpartinic ca nimic să nu se schimbe. În fapt, cred din ce în ce mai des că a existat un consens transpartinic ca, imediat după ce România intră în UE, să se pună capăt comediei denumite „lupta împotriva corupției”.

Mircea MARIAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top